Копаоник, обука студената у екстермним условима

На Копаонику је реализована скијашко-спасилачка обука студената завршне године Криминалистичко-полицијске академије. Осим скијашких вештина и управљања моторним санкама, студенти су са професорима, савладали технике рада у неповољним зимским условима са којима ће се сусретати у пракси. Обука је реализована у сарадњи са Горском Службом Спасавања и полицијском станицом на Копаонику.

Све што су научили из полицијске топографије, студенти су применили на терену у екстремним условима, где често џи-пи-ес не помаже, већ само топографска карта и искуство.

Уколико залутају или се суоче са мећавом, неопходне су вештине из полицијске тактике које подразумевају израду импровизованих склоништа од снега и приручних материјала.

Јован Игић, студент криминалистике каже да током дана користе  свећу како би подигли температуру.

"Свећа подиже температуру у односу на спољну температуру за 10 степени Целзијуса јер снег ствара изолацију", објашњава Игић.

Студентима форензике, који први пут раде у зимским условима, снег и ветар су велика сметња на увиђају.

"Докази се врло лако могу уништити, тако да морамо бити јако брзи и врло добро обучени", наводи Марија Пејић, студенткиња форезничког инжењерства.

Ана Бранковић, доцент на основама форензике и биологији истиче потребу за форензичарима.

"Мислим да ће све више оваквих кадрова бити потребно не само нашој полицији, већ и министарству за заштиту животне средине, различитим инспекцијама, комуналним инспекцијама, комуналним полицијама, зато што се све више послова пребацује на полицију. Ево сад смо имали онај случај у Обреновцу са загађењем и мислимо да је ту на пример један форезничар могао веома да помогне", наводи Бранковићева.

Будући криминолози, информатичари и форензичари, савладали су управљање моторним санкама, а посебно технике скијања освајајући стазу, по стазу на Копаонику. 

"Ту нам је у гостима и командир полицијске станице који нас упознаје са проблематиком на самом Копаонику. Како изгледа и како функционише полицијска станица када имате 20.000 до 30.000 гостију и како то изгледа другачије, када скоро да немате никога", наводи др Горан Вучковић, професор Криминалистичко-полицијске академије.

Ова пракса је велики део слагалице која се уклапа са знањем на универзитету, наводе професори. Корисна у динамичном полицијском послу у коме је сваки дан изазов. Као и зими на Копаонику.

Обука је реализована у сарадњи са Горском службом спасавања и полицијском станицом на Копаонику. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво