Представљен први е-уџбеник, Брнабићева најавила подршку ЕУ

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је огледном часу у Основној школи "Дринка Павловић" у Београду на коме је представљен први српски е-уџбеник из биологије. Брнабићева поручује да је Влада Србије за увођење дигиталних уџбеника определила 70 милиона евра.

Ана Брнабић истиче да је Влада Србије кренула храбро и брзо са реформама у образовном систему и то је, додаје, најважнији задатак.

"Ако наставимо овако, онда смо осигурали једну другачију будућност за нашу децу и земљу", рекла је Брнабићева новинарима.

У том смислу, премијерка је навела да су прошле године као обавезан предмет од петог разреда уведене информационе технологије, програмирање и кодирање.

"Повезали смо основне школе у академску мрежу Србије, а предстоји нам да све њих повежемо на брзи интернет, што је неопходно да бисмо у две хиљаде учионица у оквиру пилот-пројекта увели дигиталне уџбенике за шта је из буџета за 2018. годину опредељено 70 милиона евра. То ћемо највероватније радити са Европском инвестиционом банком", рекла је Брнабићева.

Постоји могућност, указала је, да се добије и значајна подршка Европске комисије.

Брнабићева је изразила задовољство због увођења електронског дневника који је, каже, већ дао резултате јер ученици мање изостају са наставе, а запослени у школама троше три четвртине мање времена за административне послове.

План је, према њеним речима, био да се електронски дневник уведе у 200 школа, а сада постоји у 556 образовних установа.

Закон о уџбеницима ускоро у Скупштини

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је новинарима да ће се Закон о уџбеницима који ће уважити стандард дигиталних уџбеника ући у скупштинску процедуру крајем марта, наводећи да ће се наставити са реформама.

"Недавно смо започели причу да ћемо дигитализовати цео образовни систем, ово је увод који показује колико брзо и добро можемо да се организујемо", навео је Шарчевић.

Ауторка уџебника која је одржала огледни час, Марина Дрндарски, каже да уџбеник садржи разне активности, игрице, аудио и видео материјале, али и експерименте.

Напомиње да ове године почиње "спирални" начин учења који подразумева да се, рецимо, програм биологије кроз исте области прати од петог до осмог разреда.

"На овај начин можемо да проверавамо знања ученика појединачно, али и одељења у целини. Родитељи могу да прате напредовање деце преко рачунара и драго ми је да смо на неки начин успели да деци приближимо дигитализацију на овај начин", рекла је ауторка Дрндарски.

Огледни час су из школских клупа пратили председница Владе Србије и министар просвете, а уџебник је, иначе, рађен по лиценци Националне географије.

Одговарајући на питање новинара "ко стоји иза непознате инвеститорке која је изградила бесправни објекат на врху Копаоника", Брнабићева је замолила медије да специфична питања проследе раније њеном кабинету како би могла да одговори.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво