Више од 70 удружења тражи повлачење амандмана на Устав

Више од 70 невладиних организација и удружења, од којих су највећи број њих чланови Националног конвента о ЕУ за Поглавље 23, упутиле су позив Министарству правде да повуче из јавне расправе Радни текст амандмана на Устав Србије.

Потписници писма траже да Влада Србије, уз учешће стручњака за уставно право, припреми нови текст, поштујући већ изнете ставове и да створи услове за квалитетну јавну расправу. 

Сматрају да измене Устава које је предложило Министарство правде неће довести до стварања услова за јачање независности судства и самосталности тужилаца, већ да воде већем и директнијем утицају владе и политичких странака на рад судова и тужилаштава. 

Потписници писма наводе да од свих политичких партија, које у Народној скупштини представљају грађане, очекују да узму учешће у расправи о предлогу амандмана јер, како указују, промена Устава представља једно од најважнијих питања за будући развој Србије и поверења грађана у њене институције.

Писмо су, поред осталих, потписали Београдски центар за људска права, Фондација Центар за демократију, Комитет правника за људска права ЈУКОМ, Београдски центар за безбедносну политику, Друштво судија Србије, Грађанске иницијативе, Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, Асоцијација правосудних саветника, ЦЕПРИС Удружење судских и тужилачких помоћника, Праксис...

број коментара 0 пошаљи коментар