Отворен Центар за руске студије на ФПН-у

На Факултету политичких наука у Београду свечано је отворен Центар за руске студије. Том приликом потписан је Меморандум о разумевању између ФПН-а и Московског државног института за међународне односе (МГИМО).

У Центру за руске студије ће се, како је најављено, систематски и научно изучавати Руска Федерација и уједно ће бити основ за продубљивање сарадње две државе.

Центар је свечано отворио први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, који је указао да се почетак рада поклапа са обележавањем 180. годишњице руско-српских односа.

Дачић је навео да су висок ниво односа Србије са Русијом и међусобна блискост, подршка и разумевање још једном потврђени управо реализованом посетом руског министра спољних послова Београду Сергеја Лаврова.

''Опредељеност за наставак чврстих веза са Русијом доминирала је у разговорима које смо водили, у шта су грађани Србије могли непосредно да се увере током садржајног програма посете руског шефа дипломатије", истакао је министар Дачић.

Изразио је задовољство поводом отварања Центра и истакао да очекује да ће у свом раду амбициозно поставити циљеве, планове и активности, како би постигао одговарајући ауторитет у научној заједници Србије и Европе, представљајући непресушни извор знања.

Дачић је у име Министарства поклонио Центру неколико књига којима су, како је рекао, обухваћени сви документи о сарадњи Русије и Србије потписани не само у последњих 180 година већ и током средњег века.

Атлагић: Србији недостаје установа у којој ће се учити о Русији

Руководилац Центра за руске студије професор Синиша Атлагић навео је да је идеја о отварању тог департмана на ФПН-у стара деценију и по, те да научној заједници у Србији недостаје установа у којој ће се учити о Русији.

''Наши студенти мало знају о Русији, а на овај начин придружујемо се великим светским универзитетима који имају центре за проучавање руских и словенских студија'', рекао је Атлагић.

Захвалио је компанијама НИС и ''Србијагасу'' који су, како каже, помогли отварање Центра и изразио очекивање да се у његов рад укључити и велики број руских компанија које послују у Србији.

Меморандум о разумевању ФПН-а и МГИМО потписали су декан факултета Драган Симић и проректор за науку МГИМО Евгениј Кожокин.

Потписивању Меморандума и церемонији отварања Центра присуствовали су и руски амбасадор Александар Чепурин, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и генерални директор ''Србијагаса'' Душан Бајатовић.

Дачић: Србија захвална Јункеру, проблем условљавање дијалогом са Приштином

Министар спољних послова је изјавио, уочи посете председника ЕК Жана Клода Јункера Београду, да је Србија захвална Јункеру што се у новој Стратегији ЕУ спомиње као носилац европских интеграција у региону.

Међутим, као проблем је истакао то што се ''сваки корак Србије ка ЕУ мери оствареним напретком у дијалогу са Приштином''.

Дачић је новинарима на ФПН-у рекао да ће се преговори са Приштином свакако наставити, јер ''нема алтернативе'' напомињући да је велика разлика између дијалога о техничким питањима и о трајном решењу проблема на КиМ.

На питање шта очекује да ће Јункер поручити властима у Приштини, коју ће посетити заједно са Јоханесом Ханом и Федериком Могерини, Дачић је рекао да није "одушевљен" тоном којим се европски званичници обраћају приштинским институцијама.

''Они су навикли да се брецају само на Београд. Замислите шта би било да смо Вучић или ја рекли да Србија и Република Српска треба да имају једног председника. А Раму нису ни споменули, само су рекли да не треба давати такве изјаве'', нагласио је Дачић.

"Без договора са Србијом нема стабилности у региону''

На констатацију новинара да приштински званичници наводе да треба ревидирати споразум о Заједници српских општина, Дачић је одговорио да ће у том случају Србија ''ревидирати Бриселски споразум''.

''Србија је испунила све, интегрисали смо наше људе у приштинске институције, учествовали на изборима, без нас не може да опстане влада у Приштини. Шта сад хоће, да нас натерају да ми изађемо из преговора? Али председник Вучић то води, тако да нећу да искачем из званичне политике'', поручио је Дачић.

Кад би се Србија, указује Дачић, понашала у складу са међународним правилима, повукла би Бриселски споразум, јер ни после пет година није формирана ЗСО и тражила би, каже, да се врате српске институције.

''Онда бисмо видели шта и како ће... Ако је све завршено око Косова, зашто нас зову на разговоре? Не разумеју да без договора са Србијом нема стабилности у региону'', истакао је Дачић.

Оценио је "перфидним" што се Србија, каже, стално опомиње да нема европског пута ако не направи договор са Приштином, док се Приштина на путу ка ЕУ не условљава компромисом са Београдом.

''То се онда тумачи као да је већ све решено и да Србија треба да попусти и призна независност Косова. То је потпуно погрешан пут. Ако многе земље у свету преиспитују свој став према томе, зашто би Србија радила другачије. Неће ваљда Шпанци бити већи Срби од нас'', нагласио је министар.

Задовољан је због ''динамичне'' дипломатске активности Србије подсетивши да су Београд пре неколико дана посетили министри спољних послова Русије и Гамбије, као и да га сутра очекује сусрет са колегом из Ирана, а у уторак трилатерални састанак у Београду са министрима спољних послова Италије и Албаније.

''Сутрашња посета Јункера и најављени сусрет председника Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел показују да је овај регион постао веома значајан за ЕУ'', рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво