Бесплатни прегледи широм Србије

У 82 здравствене установе у Србији, у клиничким и клиничко-болничким центрима, болницама и домовима здравља одржана акција бесплатних превентивних прегледа. Заинтересовани грађани, и они без здравствене картице, могли су да провере своје здравље од осам до 16 часова.

Шести пут недељом грађани су могли да провере своје здравље. Овог пута офталмолошки, кардиолошки, анализе крви, али и као подршка кампањи РТС "Рак је излечив" и провера тумор маркера за простату и за рак јајника.

Доктор Милика Ашанин рекао је раније данас да је Клинички центар отворио Кардиологију у десет амбуланти, а грађани су могли да провере лабораторијске анализе, тумор-маркере, ниво шећера у крви и по први пут била је отворена амбуланта за гојазне.

"Знамо да је све већи број гојазних у Србији скоро 20 одсто. Постоји огромно интеросовање за ову амбуланту", навео је Ашанин и додао да отварају и клинику за офтамологију.

Ашанин је назначио да је према подацима Министарства здравља око 100.000 грађана већ искористило прилику да се бесплатно прегледа у претходних пет акција, као и да је скоро 2.000 пацијената имало налаз који је захтевао даље испутивање.

"То је јако добро, јер је смисао ране дијагностике и превенције обољења да пацијенти код којих се открије одређено стање, упућују на даље дијагностике. Све ово што ради Министарство здравља је промоција превентиве и ране дијагностике као најбољег начина бриге о сопственом здрављу", нагласио је Ашанин.

Међу бројним грађанима који су данас обавили прегледе на Поликлиници КЦС била је и Загорка Јањатовић која је, како каже, презадовољна организацијом у тој установи.

"Вадила сам крв, прописали су ми дијету, сад идем код кардилога. Прошли пут сам била на прегледу дебелог црева и све анализе сам завршила за два и по сата", каже Загорка.

Акцију је похвалила и Радмила Мирић која урадила тест на тумор маркере.

"Нема гужве ни чекања, ове акције су одличне", задовољна је Радмила.

Бесплатни систематски прегледи и у Јагодини

Општа болница у Јагодини прикључила се здравственим установама у Србији у којима се обављају бесплатни систематски прегледи грађана.

"Иако је јако хладно и дува кошава, од јутрос је гужва испред интернистичких и офтамолошких ординација, посебно интернистичке и у Клиничкој лабораторији, где се узима крв на тумор маркер простате и јајника", изјавио је новинарима помоћник директора Опште болнице др Владимир Недељковић.

У прва два сата јавило се више од 250 пацијената, додао је он и истакао да је на прегледима ангажовано четворо интерниста-кардиолога, три офтамолога и већи број другог медицинског особља.

Предузели смо све мере да се прегледи одвијају несметано и нико неће остати непрегледан, додао је Недељковић.

У интернистичким ординацијама болесницима се мерио шећер у крви, крвни притисак, слика ЕКГ... Такође, дељени су и савети како планирати исхрану.

Бесплатне анализе и прегледи у Северној Митровици

У КБЦ Косовска Митровица грађани су могли да ураде бројне бесплатне анализе и прегледе у оквиру акције бесплатних превентивних прегледа, коју организује Министарство здравља Србије.

Грађани кажу да су задовољни оваквим акцијама, преноси РТК2.

Поред офтамолошких и кардиолошких прегледа ове недеље пацијенти су могли да ураде и бесплатне лабораторијске анализе за одређивање тумор маркера простате и јајника.

"Грађани се одазивају јер им је лакше, избегавају гужву а не требају им ни упути", рекла је Љиљана Милетић, лабораторијски техничар.

У плану је да акције бесплатних превентивних прегледа буду настављене с обзиром на то да се само у Северној Митровици током сваке акције у просеку прегледа више од 150 пацијената.

Директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић рекао је да је до 10 сати урађено 36 лабораторијских прегледа од чега шест гликемија и 30 тумор маркера.

"Што се тиче кардиолошких анализа за два сата урађен је 21, и офтамолошких прегледа 14, што је укупно 67 прегледа за два сата а током дана ће их бити више од стотинак. Лакше је што грађани могу ове прегледа да ураде потпуно бесплатно, брзо, без икакве документације", рекао је Ивановић.

Ово је шеста акција за редом Министарства здравља Србије, које се углавном организују сваке последње недеље у месецу, са циљем да укаже да су превенција и рана дијагностика најбољи пут до очувања здравља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво