"Акјуведер" упозорава на могуће поплаве на Балкану

Америчка метеоролошка служба "Акјуведер" објавила је временску прогнозу за пролеће 2018. у Европи, у којој упозорава на висок ризик од поплава на Балкану због честих падавина.

Иако је током већег дела зиме забележено мање кише и снега на Балкану него што је просек за тај период године, метеоролог Ален Реперт наводи да ће се олује с краја зиме наставити и током пролећа.

"Акјуведер" упозорава да ће налети кише и олује с грмљавином довести до натпросечне количине падавина у подручју од Грчке до Румуније и Мађарске.

Упозорава и да се због слабо покретних олујних система очекују падавине на тим локацијама и више дана узастопно, што повећава ризик од поплава.

Снег ће вероватно падати на планинама током марта, а у априлу само на највишим тачкама, наводи "Акјуведер".

Како напомиње да промена на блаже време са кишом заједно с отапањем снега с планина повећава ризик од поплава.

"Поплаве због честих падавина и отапања снега са планина могуће су у дужем периоду, што би могло да доведе до кашњења у сађењу усева широм Балкана", рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

Осим опасности од поплава, "Акјуведер" упозорава на опасност од клизишта, која могу да угрозе области на Динарским Алпима и балканским планинама.

Наводи се и да Алпима прети ризик од поплава због велике количине снега после зиме, који ће се брзо отопити због благог ваздуха и честих падавина.

Промена на блаже и влажно време повећава и ризик од лавина, упозорава "Акјуведер".

У делу који се односи на временску прогнозу за Балкан, "Акјуведер" је објавио и фотографију поплава у Обреновцу 2014. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво