Обележен Дан адвокатуре Србије

Свечаном академијом у Дому Народне скупштине, Адвокатска комора Србије (АКС) је обележила 156-у годишњицу адвокатуре Србије и Дан адвокатуре Србије.

Свечаној академији присуствовали су највиши званичници спрског правосуђа, министарка правде Нела Кубуровић, председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, председници апелационих судова, сктруковних и професионалних удружења као и евроспке адвокатуре.

"Управо присуство представника европских и светских адвокатских организација показује да је Адвокатска комора Србије уважени члан међународне породице адвокатуре", поручио је председник АКС-а Виктор Гостиљац.

Гостиљац је захвалио свим гостима на присуству и подсетио да је нови Управни одбор АКС-а почео свој мандат у септембру прошле године, са првим задатком да се уреде односи међу регионалним адвокатским коморама, како би се поштовала статутарна правила и прекинули сукоби у спрској адвокатури.

"Мислим да смо у томе успели. Данас су овде присутни сви председници адвокатских комора у саставу АКС-а", истакао је Гостиљац.

Наводи да у српској адвокатури данас постоји консензус око свих важњих питања који су од значаја за адвокате, почев од уставног положаја до важних закона.

Нови закон о адвокатури

Указујући на изазове који су пред адвокатуром у наредном периоду председник Адвокатске коморе Србије је поменуо доношење доброг новог Закона о адвокатури и очување адвокатуре као уставне категорије.

Осрвнуо је и на историју адвокатуре у Србији, почев од 1862. године, када је усвојен први Закон о јавним правозаступницима.

Истакао је дугогодишњу борбу те професије за заштиту права свих грађана, нарочито у периоду пре и после II светског рата.

Министарка правде Нела Кубуровић, наводи да адвокати као нераскидиви део правосудног система, својим свакодневним деловањем штите права и правне интересе, доприносе остваривању и унапређивању људских права, али и унапређењу самог правосудног система.

У том контексту је оценила да је адвокатура партнер Владе Србије и правосудног система, и изразила наду у јачање даље сарадње.

Кубуровићева је најавила измене неколико закона у којима ће сарађивати са адвокатуром као што су Закон о адвокатури, Закон о парничном поступку, Закон о извршењу и обезбеђењу и изразила наду да ће доћи до компромиса када је у питању Законо бесплатној правној помоћи.

Честитајући адвокатима Дан адвокатуре, Кубуровић је изразила уверење да ће у наредном периоду заједничким напорима побољшавати квалитет и ефикасност правде у Републици Србији и унапредивати положај и улогу адвокатуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво