Мале богиње однеле пет живота, 30.000 деце невакцинисано

Од компликација насталих услед малих богиња преминуло је пет особа, од којих две у последњих недељу дана. Докторка Александра Радовановић Спурнић рекла је за РТС да су мале богиње специфичне по томе што компликације и тешке форме могу наступити код потпуно здравих и младих људи.

Од октобра, закључно са јучерашњим даном, "Батут" бележи 2.600 случајева регистрованих оболелих пацијената од малих богиња. 

Мале богиње однеле су у Србији пет живота – дете, породиљу, младића и девојку од 30 година и 45-годишњу жену која је била запослена у здравственој установи.

У овом тренутку више од 30.000 деце у Србији није примило обавезну ММР вакцину која их штити од малих богиња 

Докторка Александра Радовановић Спурнић са Инфективне клинике у Београду рекла је за РТС да се на целој клиници налази 43 пацијента који имају мале богиње са компикацијама. Од тога је један пацијент на интензивној нези јер је у тешком стању, док је стање осталих пацијената стабилно и нису животно угрожени.

Реч је о пацијентима који припадају општој популацији, особе од 18 година старости па навише и људима који нису примили ниједну дозу вакцине против малих богиња.

На лечењу нема здравствених радника и немедицинског особља које раде у здравственим установама, каже докторка Радовановић Спурнићева.

Како каже докторка, лечње пацијената који имају мале богиње са компликацијама траје од седам за лакше форме упале плућа, до дуготрајног лечења ако наступи нека тешка и по живот опасна компликација.

Најпре се јавити лекару у дому здравља 

Пацијенти који се налазе на болничком лечењу добијају сву неопходну медицинску помоћ и терапију која се користи свуда у свету и која укључује мере интензивног лечења, механичку вентилацију у случају да откаже функција плућа, рекла је докторка.

"Сви пацијенти код којих постоји сумња на морбиле требало би прво да се јаве надлежном лекару у дому здравља или најближој амбуланти који ће након прегледа упутити пацијента ако је то потребно специјалисти на преглед", објаснила је Радовановић Спурнићева.

О томе да ли ће се пацијенти лечити у кућним условима или ће бити хоспитализовани на инфективној клиници зависи од мишљења инфектолога који ће прегледати пацијента, видети његове лабараторијске анализе и допунску дијагностику.

Мале богиње су специфичне по томе што компликације и тешке форме могу наступити код потпуно здравих и младих људи, истакла је докторка.

"Инфектолози су још од основача Косте Тодоровића, по коме клиника носи име, обучавани, школовани и високо мотивисани да се боре против болести које угрожавају полулацију, а које неки други и забораве. Ово је ситуација због које је инфектолошка служба почетком прошлог века и основана", закључила је Александра Радовановић Спурнић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво