Од октобра школарина већа само на Математичком факултету

Наредне академске године Универзитет у Београду ће моћи да упише 27.454 бруцоша, на 353 студијска програма на сва три нивоа студија. Деветнаест студијских програма је и на енглеском језику. Школовање ће бити скупље само на Математичком факултету.

Уколико Влада одобри о трошку државе на Београдском универзитету на основним студијама школоваће се 9.506 бруцоша, на мастер студијама 4.070, а на докторским 726 буџетских докторанада. Уписна политика је слична прошлогодишњој, кажу професори.

"Јесте слична је прошлогодишњој, углавном исте студијске програме који су се и прошле године оглашавали, оглашени се и сада и исти је број студената углавном", наводи професорка Нада Ковачевић, проректорка Универзитета у Београду.

Места за самофинансирајуће студенте на сва три нивоа студија има за 13.070 академаца, а у наредној школској години школарина ће бити скупља на Математичком факултету.

"Само Математички факултет на основним и мастер студијама, на докторским нису повећавали, од 6.000 до 12.000 зависно од студијског програма и ево професор је ракао да за наставника математике неће бити повећана цена школарине", истиче Ковачевићева.

Тако ће нова школарина, у зависности од смера, бити од 135.000 до 141.000 динара.

До усвајања новог Закона о високом образовању, факултети су имали обавезу да за поскупљење траже и мишљење Министарства просвете, али оно није било обавезујуће. Сада је довољно што је Сенат Универзитета у Београду подржао предлог. Школарине на осталим факултетима остају исте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи