Правница и фармацеуткиња заједно помажу оболелима од Алцхајмера

Једна правница и једна фармацеуткиња на први поглед немају ништа заједничко. Али када их упознате, сазнаћете да деле стрпљење и жељу да помогну оболелима од Алцхајмера. То раде у једном дому за старе у Железнику, а помоћ прикупљају преко друштвених мрежа.

У младости јој је таблић био омиљена игра. Данас, једна бака која је оболела од Алцхајмерове болести, не само да је заборавила правила игре, већ и да сабира.

"Ако причамо о каснијим стадијумима, крећу све веће муке, од личне хигијене, где они нису у стању да себе збрину, до тога како ће се обући, па и до тога да заборављају да жваћу", каже фармацеуткиња Марија Буч из Удружења "Нови почетак".

Да би зарадиле Александра и Марија као студенткиње у слободно време бринуле су о бака Ксенији, која такође болује од Алцхајмера. Пре две године основале су удружење које помаже оболелима.

"Циљ је њима, колико се може, обогатити живот и зауставити напредовање болести", истиче правница Александра Чоп Арнаут.

Иако су по струци правница и фармацеуткиња, прошле су посебне обуке како би радиле терапију са оболелима.

"Радно окупациона терапија подразумева све оне радње које ви можете обављати са неким, које њему помажу да се боље сналази у времену и простору, да боље прихвата људе и околину непознату, да сам ради нешто конкретно, да ствара", објашњава Марија Буч.

Да о оболелима не би мислили само њихови старатељи, на друштвеним мрежама покренуле су пројекат "Заборављени таван". Ту, осим што подсећају о каквој опакој болести је реч, прикупљају новац за рад удружења.

"Добијамо јако пуно ствари од сродника оболелих, од наших комшија, бака, дека, све те ствари имају јако занимљиве приче. То је, између осталог, накит, свашта од покућства, посуђа. Ми никад не знамо шта ће нам неко донети, људи данас немају новац, многи немају, па тако помогну", каже Александра Чоп Арнаут.

Новац је потребан за опстанак, али оно што их одржава у овом послу је задовољство. Један осмех им је јасан знак да су их они о којима се брину препознали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара