"Шабачка болница није хтела да запосли Рома"

Повереница за заштиту равноправности саопштила је да је Општа болница "Др Лаза К. Лазаревић" из Шапца у поступку запошљавања дискриминисала кандидата на основу припадности ромској националној мањини, као и да није поступила по њеној препоруци и отклонила последице таквог посутпања.

У поступку који је спроведен по притужби против те болнице, да је дошло до дискриминације на основу припадности ромској националној мањини, повереница за заштиту равноправности дала је мишљење да су прекршене одредбе Закона о забрани дискриминације.

Наиме, подносилац притужбе је навео да се велики број пута пријављивао на конкурсе ове болнице, прилагао сву тражену документацију и испуњавао све прописане услове, али да није примљен у радни однос због припадности ромској националној мањини, наводи се у саопштењу поверенице.

Како се објашњава, здравствена установа, у току поступка, није понудила чињенице и доказе којима би доказала да је разматрала пријаву подносиоца притужбе, као и додатну документацију приложену у складу са јавним огласима за пријем у радни однос и да он није примљен због објективних разлога који нису у вези са његовом националном припадношћу.

Повереница наводи да је имајући у виду наведене чињенице и изведене доказе, као и предрасуде које постоје, донела мишљење да је Општа болница "Др Лаза К. Лазаревић" Шабац, у поступку запошљавања дискриминисала кандидата на основу његовог личног својства - припадности ромској националној мањини.

Повереница је уз мишљење дала препоруку болници да предузме мере у оквиру своје надлежности како би отклонила последице дискриминаторног поступања, као и да у оквиру својих редовних послова и активности не крши законске прописе о забрани дискриминације.

С обзиром да ни после опомене болница није поступила по препоруци, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара