Да ли кичма мора тако често да боли?

Болови у кичми, укоченост и сколиозе су све чешћи пратиоци савременог човека. У свим, тим случајевима медицина препоручује превентиву а не куративу.

Професор Горан Тулић, начелник ортопедије на Ургентном Центру у Београду, каже се ових дана много људи јавља са болом у пределу леђа и варата, и да су узроци многоструки, од хладног времена, гојазноти, неутренираности или пак претренираности или стреса.

Тулић саветује превентиву и као најпоузданију одбрану од болова препоручује редовну физичку активност у границама нормале, чиме се јачају, леђни односно мишићи поред кичме, али и трбушни мишићи, који су такође важни за правилно функционисање кичме.

Проф. Тулић додаје да постоји читав низ таквих вежби од којих су такозване Реганове најефиканије.

"Ако баш дође до бола, онда полако треба смањити активност колико бол дозвољава а не узимати одмах лекове и ићи на инјекције, него покушати да уз благе масаже уз гелове и креме смањити бол" , препоручује он.

Тулић напомиње да су хируршке интервенције непоходне једино када се због бола у кичми јављају неоролошке промене, када је бол на други начин немогуће сузбити и када постоји сужење у кичми које притиска нервне коренове.

Доктора Тулића највише брине чињеница да се због проблема са кичмом јављају све млађи људи и да су сколиозе све чешће у клиничкој пракси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво