Бродске приче моранара са Ђетиње

Како то изгледа када се оствари животни сан – у свом бродском дневнику записао је Ужичанин Дарко Ненадић. Први Србин који је препловио Атлантик, пре 14 година учествовао је у светској регати "Атлантик рели курсинг 2004". Бродске белешке са путовања сада су преточене у књигу "Живот нема репризу".

Да је, са овим животним искуством, превише размишљао када га је пре 14 година енглеска компанија "Бос" уврстила у посаду са још петорицом Енглеза на јахту дугу 12 метара, можда данас, како каже ужички морнар без мора, не би био срећан човек због остварења сна, а пред читаоцима сасвим сигурно не би било књиге, заправо бродског дневника са "Океанске скитнице".

На пловидбу је кренуо без страха од природе, јер је давно научио да му се не може ништа десити лоше ако је поштује, бележећи из дана у дан сва своја преиспитивања.

"Највећи страх је био тај близак сусрет са пиратима, то је било близу Зеленортских острва. А што се тиче лепих ствари, заиста их има много. Мени је једна феноменална ствар, сусрети са тим становницима Атлантика. У суштини највећу срећу сам доживео кад сам видео острво после 25 дана, мислим то ми је стварно била највећа срећа", испричао је Дарко.

Након пловидбе, бродску свешчицу је, како каже, затурио сам од себе, да би је на наговор пријатеља предао издавачу, који су одмах препознали нешто ново на издавачком небу, штиво, које се попут трилера чита у једном даху.

"Она може да делује опуштајуће, забавно и разни други епитети могу да се додају, али сигурно да је најбољи тај што је инспиративна, што надахњује човека да и он нешто уради", рекао је Горан Митрашоновић, издавач Neopress design&print.

Дарко Ненадић каже да се свако задеси у ситуацији када му се пружи шанса да оствари свој сан.

"Неко то препозна, ја сам препознао и то сам заправо и рекао на промицији књиге, да бих најсретнији био када би се неко ко прочита ту књигу замислио и остварио свој животни сан", рекао је Ненадић.

Негде на средини пловидбе Дарко пише да би волео да сву лепоту Атлантика скине као постер са зида и да прелепи преко Ужица. Књигом "Живот нема репризу", као да је то учинио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво