Мировић: Обележавање века присаједињења – национали пројекат

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да ће обележавање стогодишњице присаједињења Војводине ондашњој Краљевини Србији бити не само регионални, већ и национални и свесрпски пројекат.

Мировић је подсетио да је почасни председник Одбора за обележавање стогодишњице присаједињења председник Републике Србије Александар Вучић и да тај одбор, чији је он председник, у већини пројеката сарађује са Министарством културе и информисања, али и да има подршку од свих оних "којима су на срцу слобода, напредак и мир, без обзира којој вери и нацији припадају".

"Одбор на чијем сам челу је већ припремио програм у делу музеја и архива, а у пуном јеку је адаптација простора за Музеј присаједињења који ће бити отворен у новембру. На дан одржавања Мајске скупштине у Сремским Карловцима, када је пре 170 година проглашена Српска Војводина, биће одржана и свечана седница Покрајинске владе и Покрајинске скупштине, а надам се и доласку његове светости патријарха српског господина Иринеја", поручио је председник Покрајинске владе.

Мировић је нагласио и да је у припреми играни филм, који ће у новембру бити премијерно приказан, истакавши да ће се тим остварењем по први пут кроз филмску уметност приказати време и актери раздобља борбе Срба северно од Саве и Дунава кроз најважније историјске догађаје.

Сценарио за тај филм радиће Милован Витезовић, а Мировић је оценио да је на екипи која ради на том историјском остварењу велика одговорност, посебно ако се у обзир узме чињеница да је серија "Немањићи" изазвала бројне контроверзе у јавности.

Едиција "Књижевност у Великом рату", споменик краљу Петру у центру Новог Сада 

"Матица српска ће имати своју велику улогу, и планирано је да људи из те институције реализују неколико пројеката заједно са представницима Српске академије наука и умености, а посебно ћемо осветлити у новембру на годишњицу присаједињења и саму Велику Скупштину у Новом Саду из 1918. године и њене последице", казао је Мировић.

У оквиру обележавања стогодишњице присаједињења, планиран је и заједнички подухват Министарства културе, Службеног гласника и Покрајинске владе у виду едиције "Српска књижевност у Великом рату", док ће Град Нови Сад током године открити споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу у центру града.

"Верујем да ћемо на иницијативу председника Републике у новембру и у Београду обележити стогодишњицу присаједињејна великом академијом. Биће то завршна порука да је време потрвдило исправност тих одлука из 1918, по којима су јединство и слога завет који не можемо да не следимо свуда и у потпуности", закључио је Мировић.

У оквиру обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Србији представљена је едиција "Пречански Срби до слома Аустроугарске", која обухвата књиге о најзначајнијим јавним иступима и политичком деловању српских првака у њиховој борби за остварење националних идеала.

Ту едицију чини 10 књига о Јаши Томићу, Светозару Милетићу, Јовану Суботићу, Лази Костићу, Светозару Прибићевићу, Михаилу Полит Десанчићу, Никанору Грујићу, Васи Стајићу, Тихомиру Остојићу и Јовану Јоци Лалошевићу.

Мировић је рекао да је задовољан што су дела тих великана за слободу и самосталност српског народа овековечена у капиталном издавачком подухвату "Прометеја" и Радио-телевизије Војводине.

Истакао је да су спремност на жртве и оданост свом народу тих великана биле путоказ потоњим генерацијама, уз поруку да ће се та едиција наћи у свим библиотекама у Војводини.

Један од аутора те едиције, историчар проф. др Дејан Микавица, истакао је да ова едиција један од најзначајнијих историјских пројеката у Србији и ту едицију оцењује као својеврсно ремек-дело, пошто до сада није постојала написана историја српског народа у Хабзбуршкој монархији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво