"Време је да Брнабићева одлучи о Закону о родној равноправности"

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић каже да је Србија спремна за европски закон о родној равнправности и да нема потребе да се чека крај године.

Михајловићева сматра да Србија треба да добије нови, европски закон о родној равноправности.

Kоментаришући став премијерке да су важни привреда и живот грађана, каже да је она сасвим у праву, али примећјује да је и за привреду важно да Србија испуни све европске стандараде, па тако и оне из родне равноправности.

"Наравно да су нам компаније важне, јер оне повећавају БДП, али важно је и да на разговорима за посао жене не питају кад ће да затрудне. И да породиље имају заштиту да их не пребацују на нижа радна места кад се врате на посао, и да труднице не отпуштају као технолошки вишак", истакла је Михајловићева, а наведено је у саопштењу за медије.

Михајловићева истиче да је Савет страних инвеститора, који окупља највеће стране компаније које у Србији запошљавају стотине хиљада радника, подржао Нацрт закона о родној равноправности, који су заједно припремили Координационо тело за родну равноправност, који она води, као и невладин сектор.

Каже и да верује да озбиљне и одговорне компаније немају проблем са родном равноправношћу, већ га имају оне фирме које не желе да поштују права жена.

"Сматрам да држава и постоји да би штитила и унапређивала права својих грађана и грађанки и зато нам треба нови закон о родној равноправности", каже Михајловићева, те додаје да не жели ни са ким да се свађа у вези са овим законом, али да не може да прећути чињеницу да Министарство рада доношење овог закона условљава гашењем Координационог тела за родну равноправост.

"Да ли то неко жели да ми забрани да се бавим темом права жена, па да онда донесе овај закон? Нисам ћутала ни када је министар Зоран Ђорђевић покушао да поништи Нацрт закона о родној равноправности који сам предложила, али је тада премијерка Ана Брнабић то спречила. Овде је питање хоћемо ли ми у ЕУ или нећемо", оценила је Михајловићева.

Нагласила је да је време да "најбоља међу нама, а то је Ана Брнабић, која данас води Владу Србије", поново пресече и одлучи.

"И фер је да жена одлучи да ли ће Србија да добије закон који ће штитити и њу, и мене, и све наше мајке, сестре и супруге, и који ће им дати већа права него што имају данас", закључила је Михајловићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво