Вучић: Мозаик у Храму Светог Саве још један симбол братства Срба и Руса

Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров присуствовали су свечаној презентацији мозаика у Храму Светог Саве на Врачару, на куполи висине од 65 метара. Вучић оценио да је тај храм кућа за све и још један од симбола братства Срба и Руса.

"Највећи наш задатак данас је да избегнемо све замке око нас, да чувамо пријатеље, да тежимо миру, разумевању и изградњи", поручио је председник Србије у обраћању на свечаности откривања мозаика.

"На нама је да завршимо овај храм", рекао је Вучић и указао да је Храм на Врачару "кућа за све" и још један од симбола братства Срба и Руса, али и да у том храму треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом.

"Ова купола, која је изнад нас, вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били сабраћа у невољи, борили се заједно против мржње као поретка, неправде као начина и освојили слободу за наше народе, за свакога од нас. Више од тога тешко да је могуће", нагласио је Вучић.

Олује кроз које смо заједно прошли ојачале су корене те везе, подвукао је Вучић подсетивши да се Свети Сава замонашио у руском манастиру на Светој Гори.

"Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности", рекао је председник.

Истакао је да је ово тек почетак, а да је на нама да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот.

Држава је помогла Храм да омогући да он буде најлепши и најсветлији, стециште наших веза, братства и мира са свима.

Вучић се посебно захвалио председнику Русије Владимиру Путину, без кога, истиче, не бисмо готово ништа урадили у том светом храму и који је долазио и интересовао се за наставак радова.

Такође се захвалио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову што је својим доласком увеличао овај дан и 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

"Хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне, од краљева – Милана, Петра и Александра, па до Душана Чкребића, Зорана Ђинђића и Томислава Николића", рекао је Вучић, који је захвалност упутио и "Гаспрому", који помаже у изградњи Храма.

Нагласио је да је изградња Храма, која је почела крајем 19. века, када је идеју о томе донео Матија Бан, дубровачки Србин, свестан својих корена, највећи приказ историје кроз коју смо пролазили.

Ратови и увек само ратови и 1912, и 1914. и 1941. године, па затим 90-их, заустављали су овај подухват, указао је председник Србије.

"Такође, једна друга вера или невера која је владала нама, и Русијом и Србијом, није хтела ни Храм ни свеца после Другог светског рата", додао је председник.

"Зато је данас можда и највећи задатак да Храм завршимо у миру, избегнемо све замке које су одавно око нас, да чувамо пријатеље и тражимо баш она решења која ће омогућити оно чему је и Свети Сава тежио: миру, разумевању и изградњи", закључио је председник Србије уз поруку "живело српско-руско пријатељство".

Истиче да ће Храм Светог Саве, који је данас највећи на овом делу Европе и света, бити најлепши и најсветлији.

Лавров: Наше ће цркве сачувати достојанство

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је у Храму Светог Саве пренео своје искрено дивљење и признање свима који су учествовали у његовој градњи, опремању и осликавању, а посебно уметницима који су том подухвату допринели.

Уз опаску да у неким земљама цркве учествују у "политичким играма", попут оних у Црној Гори или Македонији, Лавров је посебно нагласио блискост српске и руске цркве.

Изразио је уверење да ће и у будућности оне сачувати достојанство, које су и до сада исказивале.

"Моје срце је било испуњено огромном радошћу и захвалношћу када сам видео ову предивну композицију Вазнесења Господњег, које сада украшава главну куполу овог величанственог храма", рекао је Иларион, митрополит московски.

У интервјуу за РТС, представник Руске православне цркве, митрополит волоколамски Иларион каже да односи две цркве никад нису били бољи, да се два народа разумеју боље и поштују више него што то и сами схватају.

"Пријатељство наших народа учвршћено је крвљу наших војника који су је пролили овде на српској земљи и који су овде и сахрањени. И можда није случајно што је Београд први град у Европи у којем је подигнут споменик нашем последњем цару, светом мученику Николају другом. У Русији нема споменика. Имамо споменике коме хоћете, Лењину, споменик Енгелсу је одмах поред Храма Христа Спаса у Москви, али не и цару Николају. А у Београду има. И то сведочи о томе да српски народ добро разуме и високо цени улог који су Руси дали српској историји и очувању православља у Србији", рекао је митрополит Иларион.

Патријарх: Хвала Русији и Србији

Патријарх Српске православне цркве Иринеј захвалио је Русији и њеном председнику Владимиру Путину, као и Републици Србији и председнику Александру Вучићу на помоћи коју су пружили и пружају на изградњи Храма.

"Остајемо у нади да ће нам братска Русија и даље пружати помоћ у осликавању Храма Светог Саве. Он ће бити понос Срба и Руса као и целог православља", рекао је патријарх.

Подсетио је да се данас налазе на месту на коме су Турци далеке 1595. године спалили тело Светога Саве.

Приликом обележавања 300 година од тог немилог догађаја, родила се идеја да се на том месту подигне величанствени храм највећој духовној и културној личности, рекао је патријарх.

Подсетио је да је почетком 20. века било неколико неуспелих конкурса за изградњу Храма, да је она започета 1939. године, па прекинута Другим светским ратом, и тек је доласком патријарха Германа 1958. године обновљено питање наставка градње Храма.

"Овом приликом са овога светога места, најсрдачније се захваљујемо братској Русији и господину Путину за љубав према нашем народу, као и Руској православној цркви. Наравно, и од свег срца се захваљујемо и Србији и господину Вучићу за велику и драгоцену финансијску помоћ", рекао је патријарх Иринеј.

Говорећи о историјату изградње храма на Врачару, патријарх је прецизирао да се, након што је изградња више пута била заустављана током разних догађаја који су задесили ове просторе, градња сада наставља и да ће овај храм бити "понос Срба и Руса, као и целог православља".

Мозаик на куполи у Храму Светог Саве представља један од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету.

Украс тежак 40 тона сачињен је у Москви, прављен годину дана, а потом превезен у Београд, а дело је уметника предвођених чувеним Николајем Мухином.

Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са четири милиона евра.

У Храму и испред Храма окупио се велики број грађана који су дошли да присуствују презентацији.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво