Како смањити употребу пластичних кеса?

На земљи се сваког минута произведе милион пластичних кеса, а како би се смањила количина пластичног отпада, Европска комисија је у јануару донела Статегију о пластици која предвиђа знатно смањење употребе пластичних кеса. Једна од мера је њихова наплата, због чега је знатно смањена употреба кеса.

Док просечан Немац потроши свега 60 кеса годишње, становник Србије употреби 300 кеса, које најчешће завршавају у природи и на депонијама.

Поједини грађани истичу да користе пластичне кесе, док други сматрају да их треба избацити из употребе. 

"Трудим се да уопште не купујем кесе. И ако узмем кесу служи ми за смеће, али углавном носим платнену торбу са собом", каже једна становница Београда. 

Пластичне кесе користимо неколико минута, а за њихову разградњу потребно је више стотина година. Зато што загађују животну средину, произвођачи и увозници морају да плате накнаду чији износ зависи од тога да ли су биоразградиве.

"Европска Агенција за животну средину сматра да је увек највећи проблем навика потрошача и зато је важно радити на промени свести. Оно што тренутно ради РС то је да компаније које емитују кесе на територији Србије са биоразградивим материјалима плаћају накнаду и до 20 пута мању", каже директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић.

Прошле године у комуналном отпаду завршило је више од 7.000 тона кеса, а од те количине 97 процената чине кесе које су биоразградиве. 

"Проблем је у томе што се не зна кад се она разгради шта се дешава са тим адитивима, да ли они иду у земљу, да ли иду у воду итд. Сада су се тренутно појавили и нови материјали, природни материјали на бази скроба произведеног из кукуруза од којег се производи гранулат за пластичне кесе", објашњава Драган Стевановић из Удружења за хемијску и гумарску индустрију, ПКС.

У неким земљама, пластичне кесе се повлаче из употребе a у неким наплаћују. 

"Ми као компанија смо више него спремни да уђемо у систем наплате пластичних кеса. Према нашим искуствима и подацима које ми имамо са других тржишта, такав један механизам би дао најбоље резултате јер доводи до смањења употребе пластичних кеса и до 80 одсто", истиче Никола Папак из компаније "Делез Србија". 

Показало се да и производња папирних кеса уништава природу због масовне сече дрвећа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи