Станови на лицитацији иако власници ништа не дугују

Више станова у згради бр. 17 у улици Ћирила и Методија у Нишу нашло се на лицитацији иако њихови власници ништа не дугују. Предузеће од кога су станове купили пре девет година подигло је кредит, те станове ставило под хипотеку, а кредит није вратило.

Није нам дозвољено снимање, али било је потресно иза врата где је одржана лицитација станова у којима људи живе. Они су станове отплатили, немају дуговања, а прети им да остану без крова над главом.

Станови су се нашли на лицитацији пошто је инвеститор од ког су их пре девт година купили ставио под хипотеку, а кредит није вратио. Од пет понуђених станова на лицитацији, два нису продата. 

Неки од заинтересованих купаца одустали су од куповине када су сагледали околности ове продаје.

Група станара покренула је тужбе, а њихов адвокат Зоран Митић каже да је основни проблем тај што је хипотека коју је инвеститор ставио на те станове укњижена незаконито, јер су их неки власници већ укњижили пре тога. То није зауставило извршитеље, а станари се довијају да ипак задрже оно што им припада.

Станове су људи купили 2009. године, а пре две године сазнали су за незакониту хипотеку. Од тада трају њихови страхови и узнемиравања довођењем потенцијалних купаца, разгледањем станова и лицитацијама. Неки станови већ су продати.

број коментара 14 пошаљи коментар
(четвртак, 22. феб 2018, 11:12)
anonymous [нерегистровани]

zakon

radi ovakvih slucajeva porast ce kriminal.problem je u tome sto firma koja gradi i prodaje stanove nema novcane garancije kojima bi garantovala ispravnost svoga poslovanja.

(четвртак, 22. феб 2018, 09:45)
anonymous [нерегистровани]

Pravna drzava

Svi se pozivaju na pravnu drzavu a u toj istoj pravnoj drzavi se ne mogu zatvarati balkoni i terase kako ko hoce i mijenjati projektovani izgled objekta bez obzira sto je "moje". Komentar na sliku a ovo sto se desilo stanarima je stvarno necuveno.

(четвртак, 22. феб 2018, 08:28)
Младен КГ [нерегистровани]

Својина

По свим правилима грађанског права и код нас и у свету, јасно је да се хипотека може ставити на непокретности која је у својини лица које захтева исту, значи у овом случају, ако су купци купили предметне станове пре стављања хипотеке и на основу уговора о купопродаји се уписали у катастру, онда хипотека не може да производи правно дејство јер је незаконито стављена на туђој непокретности-становима, познато је правило унето у наш правни систем које гласи и то....."што се грбо роди, вријеме не исправи"...што представља начело законитости,у овом случају сви власници ових станова требају да затраже одлагање извршења, да поднесу тужбе за укидање хипотеке као незаконито стављене,да суд да приоритет тим предметима и да тако реше овај циркус,који је уперен противу поштених купаца. Банка је морала да зна дали има уписаних власника станова пре но што је одобрила кредит том преваранту !!!!! Младен КГ

(четвртак, 22. феб 2018, 08:12)
anonymous [нерегистровани]

Banditi

To vam je olicenje onoga sto se zove drzava Srbija. Koliko je hiljada nasih sugradjana prevareno i izbaceno na ulice u ovakvim i slicnim slucajevima? I to se desava i dan danas. Sudski procesi traju i vise od deset godina, i u velikom broju slucajeva prevareni kupci stanova ne uspevaju da povrate izgubljeni novac. O izgubljenim godinama zivota i zdravlju da ne pricam.

(четвртак, 22. феб 2018, 07:43)
srba [нерегистровани]

hipoteku je stavila banka, a ne investitor

u prilogu se uopšte ne pominje ko je poverilac koji je pokrenuo ovu prodaju iako zna da su stanovi tuđi?

(четвртак, 22. феб 2018, 07:39)
Rade [нерегистровани]

Kontrola?

Pre svega, da li neko kontrolise ko, kako i na osnovu cega vrsi uknjizenje i cije imovine, a ne da na kraju svega prebrojavamo "mrtve" odn. tek tada pisemo zalbe, tuzbe . . .

(четвртак, 22. феб 2018, 06:02)
anonymous [нерегистровани]

Mislim

U nezakonitoj prodaji ucestvuje i drzava? Neverovatbo!

(четвртак, 22. феб 2018, 05:51)
Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Ko bi

pri zdravoj pameti, znajuci okolnosti, kupio takav stan? Prvo, neeticki je. Drugo, mozete biti sigurni da cete se godinama vuci po sudovima.

(четвртак, 22. феб 2018, 02:59)
anonymous [нерегистровани]

Ko su ti kupci?

Kako moze neko pod tim uslovima da kupi stan i istera ljude iz njihovog stana? Ko su ti neljudi? Rodjaci/ prijatelji onih koji su ih stavili pod hipoteku? Gde je pravo i pravda?

(четвртак, 22. феб 2018, 00:39)
Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

"Zasto drzava ne zastiti ljude?!"

Drzava kod nas znaci ko je na vlasti,juce onaj,danas ovaj a sutra oni. Zato nama treba nezavisno sudstvo i zakoni, koje nemoze svako da menja kad dodje na vlast, da se ovakve stvari nebi desavale