Брига о матерњем језику свакодневна потреба

На међународни дан матерњег језика и филолози и надлежни подсећају да је брига о матерњем језику свакодневна потреба одговорне и озбиљне нације и сваког озбиљног друштва. Најављују борбу за очување језичке културе.

О језику би требало водити рачуна свакодневно, јер нам је језичка култура помало запуштена, опомињу филолози. Зато предлажу увођење наставе српског и на факултете.

"Не видим разлога зашто ту не бисмо кренули за почетак са некаквним факултативним предметима. Не мислим да они треба уче граматику, али предмети би се могли звати језичка култура, језик и комуникација, да буду језички оспособљенији и да не кажем да буду нешто писменији", каже Вељко Брборић, професор Филолошког факултета у Београду.

"То је највећи апсурд можда који постоји на кугли земаљској да, на пример, на факултету журналистичком можете радити стилистику, а не радите српски језик", каже Милош Ковачевић, професор Филолошког факултета.

Питање наставе српског језика у иностранству је, такође, озбиљан проблем. Основана је комисија која треба да установи критеријуме за избор лектора српског језика у иностранству.

"Ми мислимо да брзо решавамо питања која су врло горућа, као што су лекторска катедра у Москви где немамо, замислите то, можда Темишвар, Будимпешта и Трст. То је једно од темељних питања културне политике", каже Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

Да би се језик и писмо очувало, потребно је утицати и на образовни и на медијски систем.

"Мислим да су, на основу Закона о службеним језицима и службеним писмима, језици националних мањина јако добро заштићени у Србији и да смо по неким стандардима чак далеко изнад европских стандарда, како на нивоу законских регулатива тако и на нивоу њихове реализације", каже Александар Милановић са Филолошког факултета у Београду.

У Тршићу, на прагу родне куће Вука Караџића, ђаци лозничких основних школа говорили су стихове народних песама. А у Иванову код Панчева могло се чути 13 различитих језика на приредби коју су припремили ђаци и културно-уметничка друштва.

"Русини чувају национални идентитет тако што негују језик имамо образовање од предшколске установе до факултета", каже Ана Римар.

Да подсетимо – у свету се говори 6.000 језика. Прогнозе су да ће до краја овог века више од половине њих одумрети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара