У Нишу урађена прва операција тумора "кјуза" апаратом

Докторка Даница Грујичић из КЦС, уз асистенцију директорке Клинике за неурохирургију Весне Николов, обавила је у нишком клиничком центру прву операцију тумора на мозгу уз помоћ "кјуза" апарата, који усисава тумор, али чува крвне судове и мождано ткиво.

Према речима докторке Грујичић, реч је о младој девојци која болује од тешког облика тумора који је захватио већи део мозга, због чега је најпре урађена та хируршка операција, а касније ће можда морати да се ради и друга интервенција.

Додаје да је оваквих облика тумора све више, и да је број оболелих од малигних болести у Србији у порасту.

Операција у Нишу урађена је уз асистенцију нишких лекара, који су претходних месеци имали прилике да савладају нове методе и упознају се са радом апарата.

Министар здравља Златибор Лончар наводи да није довољно само да се направи зграда која је на светском нивоу, него да и после тога мора да се ради и унапређује струка.

"Треба да се уведу нове методе, да се прати развој медицине и коначно Ниш иде у том правцу, добио је те услове, а сада добија и знање што је неопходно", рекао је Лончар.

Наводи да пацијенти из Ниша неће морати да одлазе у Београд.

"Наш најбољи неурохирург имплементира нове методе лечења са новим апаратом, са 'кјузом', тако да ће се ове методе после неког времена радити у Нишу без икаквих проблема, пацијенти неће морати да одлазе у Београд", рекао је министар.

Додаје и да се из државне касе пребацује новац да се купи апарат који је Клиничком центру у Нишу првобитно дат на коришћење.

"Дечје онколошко одељење крајем априла"

Лончар је током посете навео и да ће Министарсто здравља за завршне радове на новом хемато-онколошком одељењу на Дечијој клиници у Нишу у наредним данима уплатити 10 милиона динара како би оно што пре било отворено.

Додаје да ће новац наредних дана бити уплаћен, како би дечија онкологија већ крајем априла почела са радом.

"Преостаје да се спроведе процедура која је неопходна да би објекат био готов и да се у њему нађу деца којима је помоћ потребна да се лече. Хоћемо да подржимо добру вољу људи који су уложили свој труд, али и новац, па ће држава дати свој удео у томе", рекао је Лончар.

Према речима председнице Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) Јоланде Короре први пацијенти биће примљени већ у априлу.

"Радујемо се јако том дану. Захваљујем донаторима, грађанима, појединцима који су учествовали и који су дали велики део себе. На самом крају, да финиширамо радове помоћи ће и Министартсво здравља", рекла је Корореова.

Додаје да ће то бити прва болница у региону по европским и светским стандардима и по мери детета.

"Циљ нам је да свако дете у Србији има најбоље услове лечења и неге, јер од самих услова лечења зависи и излечење", закључила је Корореова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво