Пауновић: Србија је поносна на своју вишејезичност

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић честитала је грађанима Србије Међународни дан матерњег језика наводећи да је у 42 локалне самоуправе у Србији у службену употребу уведено 11 мањинских језика и њихових писама, саопштила је Канцеларија.

Сузана Пауновић је истакла да то говори колико је влада посвећена да се доследно и темељно бави унапређењем и заштитом мањинских језика у Србији што ће, како је навела, радити и у наредном периоду у сарадњи са националних савета.

Подсетила је да је држава своју решеност да допринесе заштити и очувању вишејезичности и мултикултуралности у Србији и Европи потврдила 2005. када је ратификовала Европску повељу о регионалним или мањинским језицима.

Додала је да у Србији живи више од 30 етничких заједница које говоре различитим језицима, те да се мањински језици користе у образовању, медијима, пред судовима, у администрацији, у економском, друштвеном и културном животу и прекограничној сарадњи.

Указала је да је целокупно образовање на језицима националних мањина у основним школама у прошлој школској години организовано на осам језика (албански, босански, бугарски, мађарски, румунски, русински, словачки и хрватски) за око 72.000 деце.

Директорка Канцеларије навела је да се право на информисање на мањинским језицима у штампаним и електронским медијима остварује на 15 језика.

Пауновић је назначила да су за програме и пројекте из области информисања на језицима националних мањина у прошлој години обезбеђена додатна средства из Буџетског фонда за националне мањине, као и да је за 2018. опредељено 12 пута више средстава за ту намену.

Генерална скупштина Унеска прогласила је 1999. Дан матерњег језика као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану протестујући што њихов матерњи језик није проглашен званичним.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи