Кампања РТС-а и Министарства просвете против вршњачког насиља

Радио-телевизија Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја покрећу кампању против вршњачког насиља "Буди друг – Спречи насиље". Споразум о сарадњи потписали су генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и министар Младен Шарчевић.

Споразум предвиђа заједнички рад РТС-а и Министарства просвете, науке и технолошког развоја на кампањи у којој ће музичари, водитељи, глумци и спортисти родитељима и деци на сопственим примерима показати да насиље има алтернативу и да може да се избегне.

Разлог за покретање кампање је то што је насиље међу вршњацима достигло забрињавајуће размере и по обиму и по бруталности, а уочен је и забрињавајући недостатак емпатије код младих који посматрају насиље и навијају за тучу уместо да је спрече.

У прилог томе говори и то што се у медијима и на друштвеним мрежама ученици утркују ко ће пре поставити снимак туче, а у снимцима посматрачи најчешће навијају, уместо да покушају да спрече насиље. Снимци се даље "шерују" и "лајкују" без икакве осуде што, упозоравају стручњаци, говори о томе да постоји опасност да млади почну да доживљавају насиље као прихватљив модел понашања.

Такође је забрињавајуће то што има родитеља који саветују деци да на силу узврате силом, несвесни последица које такво понашање може произвести.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић поручио је да је посао РТС-а да децу учи да буду пристојни људи.

"За разлику од оних телевизија које од шест до десет сати уче ћерке да буду проститутке а синови криминалци, мислим да је посао РТС-а да нашу и вашу децу учи да буду нормални, пристојни и добри људи", прецизирао је Бујошевић на потписивању споразума.

"Сасвим сам сигуран да насиље изолује насилника из друштва и спречава га да у свом животу доживи многе лепе ствари и да има нормалну линију развоја. Наш посао је да кажемо тој деци да није лепо да се млате, да све проблеме могу да решавају на неке другачије, паметније начине, и да и ми будемо нека помоћ и родитељима и наставницима, којима није баш једноставно и који немају увек довољно времена да брину о свој тој деци – да и ми мало помогнемо у целој причи", нагласио је генерални директор РТС-а.

Додао је да не очекује да ће се овом кампањом вршњачко насиље потпуно искоренити, али да се нада да ће се његове размере макар смањити.

"То насиље постаје брутално, пошто деца воле то да снимају мобилним телефонима и да шерују по друштвеним мрежама. Ако макар мало зауставимо шеровање тог насиља, онда смо већ урадили добар и велики посао", истакао је Бујошевић.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ова кампања представља велику помоћ деци Србије и родитељима, јер је ово заправо прича о превенцији.

"Ми ћемо решавати те проблеме, који су присутни у великом обиму, на разне друге начине, путем законских мера и тако даље, али смо јако свесни да је превенција много битна. Да поруке које оду од њима драгих људи – који могу да буду узори, су бољи узори него они које су изабрали до неког става када су одлучивали да се на тај начин неки конфликти могу решити. Jaко је битно и да родитељи чују ове поруке. Већ сте чули: 'Немој први, али удри ако те неко пипне.' Ја сам учио ђаке да се то реши преко централе и онда су научили да дођу, да седну, да радимо на томе... И онда то полако постаје манир", објаснио је Шарчевић.

Нагласио је да се мора мукотрпно радити и са родитељима.

"Морамо да уђемо у више породица, да већина људи буде против насиља, против начина на који се то решава", рекао је Шарчевић и додао да је важно да личности које у томе учествују буду људи који имају интегритет и којима деца могу да верују.

Потписивању споразума присуствовали су и Драгана Косјерина и Слободан Шаренац – неки од промотера кампање.

Косјерина је навела да су се, током снимања видео-спотова, код ње пробудиле успомене из детињства, те закључила да данас насиље међу вршњацима има другачије размере, да је реч о бруталном понашању – које се перципира као прихватљив модел понашања.

"Оваква врста кампање, односно спотови који су, својом динамиком а и естетиком, нешто што би могло да скрене пажњу младим људима је свакако неопходно, будући да је данас тешко скренути, а онда и држати пажњу. Надам се да ћемо макар мало успети да коригујемо лошу статистику", рекла је Косјерина.

Шаренац је поручио да је ово тема о којој не сме да се ћути, већ да о њој мора да се говори и да се утиче на све актере.

"Велики проблем је што родитељи увек имају задршку када треба некоме да се обрате за помоћ уколико не могу да васпитавају своју децу на прави начин. Ово је проблем који није везан само за родитеље и за породицу, мада доста тога одатле потиче. Мислим да је овај проблем везан за цело друштво и да морају сви да се укључе. РТС о томе никада није ћутао и мислим да је ова кампања сјајна ствар да би се указало на ствари које се дешавају", истакао је Шаренац.

Додао је да је главна обавеза да се спречи вршњачко насиље и навео да је, као спортски коментатор, видео много насиља на утакмицама, те да је, како сматра, оно проистекло из тог млађег узраста.

Кратке видео-спотове, са јасним порукама, РТС ће емитовати у оквиру телевизијског и радио програма пред најгледаније и најслушаније емисије.

Циљна група су млади од 18 година, али и родитељи, наставници и сви други који раде са децом.

На друштвеним мрежама (Facebook, Instagram, Youtube) пласираћемо видео-спотове, како би школарце, преко њима блиских медија, на најбољи начин анимирали и едуковали. Преко мрежа ћемо комуницирати са младима и тако у директном контакту са њима сазнати проблеме и дилеме који их муче и покушати у наставку кампање да одговоримо на њих.

Идеја је и да се организује "Караван другарства", где ће промо-лица кампање, заједно са психолозима, обилазити школе у Србији и поруке кампање ширити у директном контакту са децом и наставницима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво