Михајловићева: Брнабићева да одлучи да ли ћемо добити модеран закон

Потпредседница владе Зорана Михајловић наводи да премијерка Ана Брнабић треба да одлучи да ли ће Србија добити модеран Закон о родној равноправности.

 

"Да ли ћемо добити Закон о родној равноправности и какав ће он да буде и да ли ће да буде модеран, мислим да је то одлука на најбољој од нас, а најбоља од нас је она која тренутно води владу, госпођа Ана Брнабић", рекла је Михајловићева.

Додаје да је "можда фер да жена одлучи" о том закону.

Председница Координационог тела за родну равноправност је, одговарајући на питања новинара у "Метрополу", навела да премијерка треба да одлучи да ли ћемо имати модеран закон и да ли стварно идемо у Европу и да ли стојимо на Закону из 2009. који никада није примењен и због којег имамо као резултат на десетине убијених жена.

"Ако је наш стартешки циљ да идемо према ЕУ, онда је то модеран закон који има и подршку Брисела и треба да се нађе на расправи у парламенту где ће сви посланици моћи да се изјасне", рекла је Михајловићева.

Истиче да је Србија спремна за нови закон о родној равноправности.

"Србија је спремна за нови закон о родној равноправности, спремна је за оно, како се премијерка Брнабић, фигуративно изражава, не за 'БМВ', већ за 'спејс-шатл' у овој области", навела је Михајловићева.

Истиче да се много променило од 2009. године.

"Највеће проблеме у друштву праве незнање и сујета и мржња, што се често чује у области тренутне критике по питању Закона о родној равноправности", сматра Михајловићева.

Закона о родној равноправности тема државе  

Поручила је да неће да ћути пошто је то добар закон са којим можемо да направимо велики искорак у тој области.

"Цена да га усвојимо је изгледа да престанем да се бавим заштитом жена и стварањем једнаких услова са мушкарцима, као и да се укине Координационо тело за родну равноправно. Ово прво је немогуће пошто се тиме бавим цео живот, а што се тиче укидања Координационог тела за родну равноправност неки мисле да тиме могу да се баве неки сектори или делови министарстава", навела је Михајловићева.

Како истиче, то није тема једног министарства већ целе државе.

Подсећа да је Координацио тело за родну равноправност основала влада на предлог тадашњег премијера Александра Вучића, управо да бисмо могли са свима да координирамо.

"Како чујем, неки мисле да ће моћи боље да управљају донацијама, које се добијају од међународних институција у овој области", рекла је Михајловићева.

Истиче и да то тело нема запослене већ да она обавља координацију и да су ангажовани стручњаци из целог света.

Нацрт закона о родној равноправности од прошле јесени заглављен је у полемици између председнице Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић и министра за рад, запошљавање и социјалну политику Зорана Ђорђевића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво