"Сан ургентне ноћи" – потресне приче лекара на РТС-у

Ургентни центар у Београду је здравствени град који никада не спава, и који помаже не само Београђанима, већ пацијентима из целе Србије а неретко и региона. Установа у којој некада дневно прегледају и 1000 пацијената, крајем прошле године обележила је и три деценије рада и постојања. Неке од животних, лекарских, потресних, судбинских прича – биће испричане и на РТС-у. Од ове суботе, у 17 часова на Првом програму РТС-а, пратите серијал "Сан ургентне ноћи".

Ургентни центар за 30 година рада никад није затворио врата пацијентима. Иако нису дежурни, увек има пацијената. Све што се не види у чекаоници испричано је најпре у једној књизи, а ускоро ће и гледаоци РТС-а моћи да одгледају у серијалу.

Др Предраг Митровић, кардиолог и аутор књиге "Сан ургентне ноћи", ради 26 година у тој установи. Истиче да је то први серијал таквог типа код нас.

"Могли сте да чујете у разним емисијама и прилозима истините приче, али у овој серији лекари причају како јесте било, у средини где се десило. Тога није било код нас до сада. Поред тога што ће свима бити интересантан има и своју историјску тежину", рекао је др Митровић.

Иако им у 90 одсто случајева пацијенти не захвале када се изборе за њихово здравље и живот, Митровић истиче да сатисфакција коју имају не може да се опише.

"Најгоре је када изгубите нечији живот, када видите да не може ништа да се уради. Колико год година да радите на оваквом месту не можете никад да останете равнодушни на то", најавио је Митровић.

Ауторка серијала Јована Ухрин истиче да ће серијал имати 14 епизода, и да иза ње стоји велики тим.

"Лично сам била сведок како су се борили за живот мени блиске особе на реанимацији. Када су повратили ту особу у живот, они су се радовали, а ни не познају га. Дошла сам кући и размишљала шта мене радује када те људе толико радује када су спасили један живот, а то је један од хиљада живота које спасавају. То желимо да прикажемо, да Ургентни центар чине људи, а не установа", рекла је Јована Ухрин.

Емитовање овог серијала добро је и за здравствени систем, за младе лекаре, како би имали већу мотивацију и видели за што се учи.

У првој епизоди биће ортопед Горан Тулић, а у другој неурохирург Даница Грујичић, која је данас у КЦ Ниш, где почиње да ради један од насавременијих апарата у тој област.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи