Филолози опомињу, да ли нам је запуштена језичка култура?

У знак сећања на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен званичним, данас се обележава Дан матерњег језика. Заштитник грађана каже да је неопходно доношење новог, побољшаног и модернијег прописа о праву на употребу и неговање матерњег језика.

Дан када се сетимо и малих и великих језика и неких језичких проблема. А о језику би требало водити рачуна свакодневно, јер нам је језичка култура помало запуштена, опомињу филолози.

Зато предлажу увођење наставе српског језика и на факултете. Са кадровима на филолошким и учитељским факултетима стојимо солидно, међутим, проблема има.

Професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Вељко Брборић истиче да се често дешава да професор предаје предмет са граматичким знањем које је стекао са 14, 15 година.

"Не видим разлога зашто ту не бисмо кренули за почетак са некаквим факултативним предметима: Не мислим да они треба дa уче граматику, али предмети би се могли звати језичка култура, језик и комуникација, да буду језички оспособљенији и, да не кажем, да буду нешто писменији", истакао је Брборић.

Питање лектората је, такође, озбиљан проблем.

"Све оно што се дешавало деведесетих година прошлог века, и све оно што нас прати почетком 21. века сведочи да је српски језик изгубио примат. Боље од нас стоји словеначки, боље од нас стоји и хрватски. Наши лекторати су државно запуштани, али верујем да ће ту бити простора и да ће ту бити озбиљне поправке", рекао је Брборић.

Словенија има 47 лектора и лектората, Хрватска више од 50, а Србија тек 15 – зато се лингвисти надају да ће ускоро бити направљен правилник о лекторатима, тим пре што ресорна министарства обећавају да ће се озбиљније ангажовати у решавању овог проблема.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се