Највише оболелих од рака у Пиротском и Шумадијском округу

Око 22 милиона људи у свету живи са раком. У Србији малигне болести најчешће се откривају у одмаклим фазама, када је рак већ узнапредовао. Животне навике су нам лоше, на превентивне прегледе не идемо редовно, не одазивамо се ни на организоване скрининг прегледе, а неретко оболели немају ни најсавременију ни најбољу терапију. Зато је РТС у сарадњи са Министарством здравља покренуо Националну кампању "Рак је излечив".

Научна открића нада су милионима који живе са карциномом. Почетком године научници су пронашли тест за рано откривање одређених облика рака код особа које немају никакве симптоме.

Најновија вест је да се човечанство приближило леку против рака, односно да је на Универзитету Стенфорд откривена вакцина која је уклонила туморе из тела мишева.

"Резултати су заиста почетни, нису чак ни људима саопштени у мери у којој би то било релевантно. Не могу рећи да ћемо предуго чекати, време се убрзава у онкологији. Оно за шта је некада било потребно 30 година да се увиде грешке, данас је потребно пет", каже проф. др Даворин Радосављевић са Института за онкологију и радиологију Србије.

У Србији од рака годишње оболи око 36.000 људи, а умре више од 20.000.

Највише оболелих је у Пиротском и Шумадијском округу. Највише стопе умирања мушкараца су у Београду, Подунавском, Мачванском, Јабланичком и Рашком округу. Код жена црне тачке су: Београд, Борски, Мачвански, Поморавски и Расински округ.

"Рано откривање, скрининзи, рано откривање, скрининзи... и тако даље. Има такозвана примарна превентива, то је основно за Србију. Када не би било цигарета, сваки трећи би остао жив. Људи моји, даље, шта једемо – правимо туршије, кољемо сланине... Колико смо дебели, колико трчимо, то је основа кампање", рекао је проф. др Синиша Радуловић са Института за онкологију и радиологију.

Зато смо у кампањи "Рак је излечив" – да би било мање оболелих, а више излечених грађана, уз најбољу и најсавременију терапију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво