Брнабићева захвалила наставницима, Шарчевић поручује да нема више уравниловке

Наставници су заслужили да им Влада Србије каже "хвала", јер је оно што они раде од највећег значаја за дугорочно одржив раст и развој Србије и мењање система вредности тако да основна вредност постане знање, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић након разговора са најуспешнијим наставницима основних и средњих школа.

Ана Брнабић је подсетила да је образовање један од најважнијих приоритета Владе Србије, а да је од наставника желела да чује које проблеме имају у пракси и како могу да их реше.

"Желимо да видимо шта је то што можемо да урадимо већ данас, сутра да бисмо олакшали њихов рад, да бисмо показали колико ценимо њихов труд", поручила је премијерка.

Министар просвете Младен Шарчевић је рекао да је прошле године на конкурсу одабрано 200 наставника који су постали саветници школских управа, а да је од тих 200 изабрано 22 који су присуствовали данашњем састанку с премијерком.

Додао је да ће ове године бити изабрано још 100 наставника који ће се бавити проблемом насиља у школи.

"Прича о силним експертима који ће доћи и обучити наше људе је заблуда. Имамо добре практичаре, који у педагошкој пракси постижу врхунске резултате имају међународне контакте, постижу са ученицима добре резултате на такмичењима", појаснио је министар.

Додао је да је прича о уравниловци у систему образовања прошлост, те да ће убудуће најбољи бити вредновани више.

"Врло брзо ћемо применом новог закона израдити критеријуме квалитета, да се најбољи и установе и поједининци вреднују више", рекао је министар.

"За годину дана направљени озбиљни помаци" 

Како је рекао, да би се видели помаци у реформи потребно је да прође седам до осам година, а да су у Србији за годину дана направљени озбиљни помаци.

На другачији начин, како је рекао, вредноваће се квалитет установа и рад појединаца те они који раде више и имају резулатате биће и финансијски награђени.

Ана Тодоровић, наставница у ПТТ школи у Београду, на данашњем је састанку појаснила да као саветник школске управе покушава да допринесе да школски систем буде бољи.

Њене колеге пренеле су премијерки и минстру с каквим се проблемима суочавају на терену, како су опремљене школе и какви кадрови за информатику, али и који су проблеми инклузивне наставе, те који су конкретни пројекти у изгледу и која такмичења. 

Милован Павловић, учитељ у ОШ "Свети Сава" у Косовској Митровици рекао је да су на састанку упознати са плановима за подизање квалитета образовања на виши ниво. 

"Наш задатак је да трагамо за најбољим решењима како бисмо својим ученицима обезбедили што квалитетније образовање", поручио је Павловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво