Министарство позвало струку и НВО да наставе јавну расправу

Министарство правде позвало је представнике струковних удружења и цивилног сектора да наставе учешће у јавној расправи поводом измена Устава у области правосуђа, истичући да је за измене највишег правног акта државе потребно да се чују сви ставови.

Треба да се чују сва мишљења и критике, како стручне јавности и цивилног сектора, тако и предлагача амандмана, без обзира да ли се конкретни ставови појединаца допадају неком од учесника јавне расправе, напомињу у Министарству правде и подсећају да је баш због тога организовало два круга јавне расправе.

Први круг је одржан уочи објављивања Радног текста измена Устава, а други је започео након објављивања предлога уставних амандмана 22. јануара и трајаће до 8. марта. 

У Министарству правде напомињу да је јавна расправа место где свако треба и има право да каже своје мишљење, без обзира колико се оно разликовало од става или мишљења других, те да зато напуштање јучерашњег округлог стола у Новом Саду од стране представника одређених струковних удружења и цивилног сектора отвара сумњу да су се они унапред припремали да напусте јавну расправу о Радном тексту амандмана на Устав.

Округли сто у Новом Саду је ипак настављен уз присуство представника других удружења.

Прилика да представници струковних удружења и цивилног сектора наставе учешће у јавној расправи је нови округли који ће бити одржан у понедељак 26. фебруара у Нишу. 

У ресорном министарству подсећају да ће јавна расправа трајати до 8. марта, као и да заинтересовани, поред учешћа у преостала два округла стола могу да доставе и своје писмене коментаре, сугестије и предлоге.

Иначе, струковна удружења судија и тужилаца, која су одлучила да се повуку и из друге фазе јавне расправе о изменама устава у области правосуђа, затражила су од Министарства правде да повуче амандмане које је предложило и да формира радну групу за израду новог текста уставних амандмана.

Мартиновић: Расправа о Уставу се претворила у политичку борбу

Председник скупштинског Одбора за уставна питања и шеф посланика СНС у Скупштини Србије Александар Мартиновић оценио је да се расправа о Радном тексту амандмана на Устав Србије у области правосуђа претворила се у праву политичку борбу након што је, како је истакао, Друштво судија Србије организовало политички скуп на ту тему.

"Потпуно је јасно да ово више није стручна и научна расрпава о уставним амандманима, ово је отворена политичка борба и жалосно је што се један судија ставио на страну оних који су их 2008. и 2009. практично истерали на улицу кроз такозвани реизбор, односно општи избор свих судија, рекао је Мартиновић за Танјуг.

Реагујући на данашњи округли сто у организацији Друштва судија Србије, а на коме су учествовали, поред осталих, Весна Ракић Водинелић, функционери ДС-а Наташа Вучковић и Зоран Лутовац, бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић, који је до скоро подржавао Сашу Јанковића, Мартиновић је оценио да је то све само не стручна и научна расправа.

"То је била расправа која је била организована за узак круг људи, политичких истомишљеника који су у ствари политички противници актуелне Владе Србије и самим тим Министарства правде", нагласио је Мартиновић.

Додао је да је тај скуп имао искључиви политички карактер, јер ту нису доминирали ставови правне струке и науке, нити ставови судија и тужиоца, већ политички ставови представника странака, а пре свега ДС-а, која је "упропастила српско правосуђе између 2008. И 2012. године катастрофалном реформом правосуђа".

Мартиновић сматра да је добро да се води широка јавна и друштвена расправа о Радном тексту амандмана које је израдило Министарство правде, наводећи да су округли столови у организацији тог министарства, на којима је и сам учествовао, представљали праву јавну расправу.

Истакао је да су на њима били позивани представници различитих државних органа, судија, тужилаца, Правосудне академије, професора универзитета.

"То је била једна јавна расправа у којој су могли да се чују различити тонови и мишљења везана за Радни текст чији је аутор Министарство правде", нагласио је Мартиновић.

Алумни клуб жали због напуштања расправе

Дипломци Правосудне академије (Алумни клуб) саопшили су да жале што је неколико струковних и невладиних организација напустило званичну јавну расправу о измени Устава Републике Србије у области правосуђа, која је јуче одржана у Новом Саду, подсећајући да је измена највишег правног акта државе значајна за све грађане.

На скупу су, како подсећају, остали представници Високог савета судства, Републичког јавног тужиоца, Удружења судија прекршајних судова, поједине судије новосадских судова и правосудне академије.

Дипломци Правосудне академије наводе да је измена највишег правног акта значајна, не само за све судије, тужиоце, њихове помоћнике, полазнике Правосудне академије, за законодавну и извршну власт, невладин сектор, већ и за све грађане, те да би управо зато сви учесници расправе требало да се уздржавају од 'тешких речи' и да сваку критику да аргументују.

Они су поздравили што се у расправи чују мишљења не само невладиног сектора, већ и органа, као што су Врховни касациони суд, Високи савет судства и Државно веће тужилаца, који годинама нису износили своје мишљење о правосудним темама, иако су нека горућа питања стварала велике проблеме.

"Тако сматрамо, упркос томе што та мишљења оцењујемо као необјективна и несвеобухватна када је у питању положај Правосудне академије у правном систему", напомиње се у саопштењу.

Дипломци Правосудне академије се залажу да разлике у мишлењима и ставовима отклањају дијалогом, због чега су јуче, како су истакли, остали на јавној расправи у Новом Саду, а и данас присуствовали скупу у организацији удружења која су расправу напустила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара