До 2023. ЕТФ у новој згради

Влада Србије ће у наредних неколико месеци радити на решавању неадекватног простора у којем раде професори и студенти на Електротехничком факултету (ЕТФ) у Београду, а до 2023. овај факултет би могао да добије нову зграду и кампус, најавио је министар задужен за иновације и технологије Ненад Поповић.

"Трудићемо се да у следећих неколико месеци проблем неадекватног простора који је испод сваког критеријума у односу на оно што имају земље у окружењу и друге европске земље на Електротехничком факултету у Београду поправимо, и надам се да ћемо до 2023. године, када се обележава 150 година инжењерства у Србији, имати нове зграде и нови кампус", рекао је Поповић обилазећи ЕТФ.

Поповић је подсетио да су најбољи млади инжењери из Србије, а који данас раде и овде, али и у региону и највећим светским компанијама од Аустралије до Америке, Кине и Русије, управо они са ЕТФ-а.

Резултат тог рада видљив је тиме што данас практично немамо ниједног инжењера електротехнике који је незапослен, приметио је Поповић те поручио да Србија мора да улаже баш у институције каква је Електротехнички факултет у Београду.

Влада Србије ће у наредном периоду учинити све, обећао је, да се створе бољи услови за рад на овом факултету, који су данас, каже, апсолутно неадекватни, поготово због резултата који се постижу, напомиње министар.

В.д. декана ЕТФ-а Мило Томашевић сматра да би факултет могао да привуче фирме које би у тим просторијама радиле са ЕТФ-ом заједничке пројекте. "Могли бисмо да дамо инфраструктуру за стартап компаније тако да би то било једно плодоносно окружење које би могло да рађа не само студенте него и пројкте који би могли да се примењују у индустрији", објаснио је Томашевић. 

Поповић је током посете факултету обишао Центар за роботику ЕТФ-а у којем му је робот послужио сок, затим Рачунарски центар где се упознао са 3-Д програмом који помаже особама са аутизмом, као и учионицу у којој је трајала владина обука за ИТ преквалификацију грађана.

"Инжењерство је кључна реч за Србију. То је највећи ресурс који имамо и који је показао свој квалитет у најјачој светској конкуренцији", истакао је Поповић.

Рекао је и да је у београдском центру "Мајкрософта" две трећине инжењера завршило управо београдски факултет.

Електротехнички факултет жели да задржи студенте у земљи. Наруку им иде, кажу, долазак страних компанија.

Студент четврте године ЕТФ-а Никола Бебић каже да је између друге и треће године студија био у Мајкрософтовом развојном центру у Београду. Планира да овог лета када заврши факултет крене тамо да ради.

Његов колега има државну стипенцију, али после праксе у Гуглу, школовање жели да настави у Калифорнији.

"Једноставно имате шта год вам падне напамет, све што пожелите, фирма је увек ту за вас у било којој сфери, не само пословно, него и приватно, ако имате било који проблем стаће иза вас", истиче студент четврте године ЕТФ-а Никола Лукић.

Нови Технолошки парк у Новом Саду 

Министар је подсетио je да се у Новом Саду гради нови Технолошки парк при Факултету техничких наука и да је реч о инвестицији од преко 20 милиона евра.

"У Нишу се граде два велика пројекта, један је лабораторијска ламела за Електронски факултет и нови Технолошки парк, један од најсавременијих у југоисточној Европи од 20 милиона евра", каже Поповић.

Такође је поменуо да се гради нова зграда Факултета организационих наука у Београду вредна пет милиона евра.

"Сигуран сам да ће влада у следећем периоду, а ја ћу се максимално трудити да то спроведем, имати могућности да финансира нову зграду за Електротехнички факултет", каже министар Поповић.

Мило Томашевић језахвалио је министру на посети факултету и поручио да ЕТФ није само место, како је рекао, на којем се стиче врхунско образовање и где се одвија богат научни рад, него да је тај факултет, место на којем се обављају и иновационе делатности од интереса за привреду и цело друштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво