Ужички обућар остаје веран свом занату

Најстарији и најпознатији ужички обућар, Живомир Симеуновић има 80 година, званично је одавно у пензији, али и даље ради.

За више од шест деценија стажа у обућарској радњи на свега 18 метара квадратних, своје умеће пренео је на 20-так мајстора, међу којима су и његови синови. И док су се, временом, радње отварале и затварале, мајстор Симеуновић остао је веран занату и Ужичанима.

На том месту, у скромном простору, обућарска радња постоји дуже од једног века. Последњих 5,5 деценија, њен власник и најстарији ужички обућар је Живомир Симеуновић, Крушевљанин кога су најпре случајност, а онда војни рок и једна Ужичанка, заувек задржали у граду у коме га сада, готово сви познају и поштују.

"Ја радим и сада од 14 до 15 сати дневно. Ја не умем то да објасним, та жеља, воља, не знам ни ја, каже Живомир Симеуновић.

Некада, почетком 60-тих најмлађи мајстор у Западној Србији, овај занат одабрао је по мајчиној жељи.

"Она кад је била девојка па је долазила у Аранђеловац, онда са леве и десне стране су биле занатлије. Каже, толико је она желела и волела кад види отворене радње, мајстори обућари певају и раде", каже Живомир.

А онда је, са пресељењем у Ужице, послушао и старијег, комшију, опанчара који му је говорио.

"Млади мајсторе, прво купи дућан а дућан ће да купи кућу, немој обрнуто", каже Живомир.

Није се покајао. Вредно је радиo, стекао дућан, кућу, породицу, обућарском занату научио тада заинтересоване суграђане, уз, како каже највежније, увек коректан однос према муштеријама.

"Пуно пута сам остајао ноћу, радим до 12 сати, да би сутра било готово муштерији, да ми она не би замерила, а преварим се па примим више него што могу да урадим. Онда ноћ је ту да то надокнадим", каже Живомир.

И на прагу девете деценије, мајстор Симеуновић ради, каже, с нешто мање снаге и брзине али с истом вољом и спремношћу да обућарском занату научи некога из данашње, додаје, нежне генерације, јер страхује, да би због слабог интересовања, Ужице ускоро могло остати, без обућара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво