Услови за бесплатну струју

Најсиромашнији грађани ускоро ће лакше долазити до бесплатне струје и гаса, јер ће, кажу надлежни, уз електронску управу бити поједностављене процедуре за добијање повластица. Завршено је усклађивање, односно подизање висине примања која су граница за добијање бесплатних киловата.

Просечна месечна потрошња струје српског домаћинства је око 350 киловат-сати, тако да бесплатних до 250 киловата за најугроженије за неке значи покривен и цео рачун.

Грађани наводе да та повластица много значи, али да је потребно прикупити обимну документацију како би остварили право на попуст.

Министарство енергетике прати ситуацију и процедуре ће бити поједностављене.

Бесплатне киловате, поред прималаца социјалне помоћи, могу да добију и други у зависности од висине примања и броја чланова.

За једночлано домаћинство граница је приход до 14.116,35 динара, док је за домаћинство са два и три члана до 20.553,09 динара. Граница за домаћинство са четири и пет чланова је до 26.985,61 динар, а за домаћинство са шест и више чланова до 33.935,92 динара.

Захтеви се подносе локалним самоуправама.

"Оно што је битно истаћи – они који су корисници овог умањења по основу дечјег додатка и социјално угрожених породица не морају продужавати своја решења, а сви остали, њихова решења важе до краја календарске године и потребно је да поднесу нови захтев", објашњава Радован Станић из ЕПС-а.

Никола Копривица, начелник у општини Прокупље, наводи да грађане о повластицама обавештавају путем средстава јавног информисања.

"До сада смо имали преко 500 поднетих захтева, који су обрађени, највише је корисника социјалне заштите и дечјег додатка", наводи Копривица.

Бесплатну струју до сада је користило до 85.000 угрожених грађана.

Током шест месеци грејне сезоне, могу да добију и 75 кубних метара гаса, али то право користи свега педесетак домаћинстава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи