Душанкина борба да сачува вид

Суочена са болешћу, којој се не предаје, и прескупим лечењем, једна пензионерка из Ужица је одлучила да ресорном министарству предочи значај стављања тих лекова на позитивну листу. Организовала је прикупљање потписа за петицију, повезала се са заинтересованим удружењима и верује да ће успети, јер су на жалост, дегенеративне промене макуле, или жута мрља ока, болест која узима маха.

Болест се води као ретка, и мада се везује за старију популацију, има случајева и међу млађима. Лекови који је успоравају нису на листи обавезног здравственог осигурања.

Лечи се, углавном, на неколико приватних клиника у Београду, те интервенције су за ове људе, превелик трошак, али и једино што их може спасити од слепила.

"Да бих могла да видим редовно и да видим добро, годишње, с обзиром да су оба ока у питању, примим од пет до шест инјекција у оба ока, то износи око хиљаду евра. Ја сам, за четири године, дала четири хиљаде евра за лечење оба ока", каже Душанка Михајловић.

Добривоје Бошњаковић, који је такође пензионер, сматра да је време да се нешто предузме и плаши се да ће болест да их кошта вида.

"Кад би човек знао да ће само још годину, две, па и да претрпи, али откуд ја знам да нећу доживети стоту", каже Добривоје Бошњаковић.

Душанка наводи да се у земљама у окружењу, ови трошкови рефундирају. На свој први упит Министарству, добила је одговор да се случајеви не могу решавати појединачно, и одлучила да покуша петицијом .

"Апелујем на све људе који имају ту дегенеративну промену макуле, такозване жуте мрље, да се организујемо, да организујемо удружење и да се обратимо институцијама", каже Душанка.

Уверена у позитиван исход своје акције, Душанка јој се предаје са посебном енергијом, свесна да ће то бити помоћ и онима који можда лечење нису ни започели јер за то немају новца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи