Како побољшати положај жена предузетница

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да женско предузетништво треба да буде препознато као веома важан фактор економског развоја нашег друштва и за достизање пуне равноправности.

Доста полемике последњих дана изазвали су слогани који подстичу рађање. Како да се побољша положај жена, посебно жена предузетница, која су њихова досигнућа и које су праве мере за подстицање наталитета, биће тема састанка премијерке Ана Брнабић са чланицама Удружења пословних жена. Њему ће присуствовати и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Бранкица Јанковић је рекла да је проблем демографске структуре нашег становништва комплексан за решавање и самим тим за вођење популационе политике, што спада у ред тешких политика и за креирање и за имплемнетацију.

Јанковићева сматра да слогани нису од неке помоћи, али је важно што смо протеклих дана и на сам Дан државности имали поруку са државног врха да ће се овом питању посебна пажња посветити наредних година. Сви друштвени актери морају да узму учешће, истиче повереница.

"Ми смо као институција за борбу против дискриминације и достизање пуне равноправности спремни да дамо свој допринос у складу са нашим подацима и искуствима по овом питању", каже Јанковићева.

Женско предузетништво важан фактор економског развоја 

Говорећи о томе колико је важно женско предузетништво за равноправност у друштву, Јанковићева каже да то предузетништво треба да буде препознато као веома важан фактор економског развоја нашег друштва и важно за достизање пуне равноправности.

"Имајући у обзир ову чињеницу као и чињеницу да је 34 одсто жена предузетница, односно према проценама Европске банке за обнову и развој свако четврто предузеће у земљи води жена и да је Удружење пословних жена једно од водећих удружења које окупља 523 привредна субјекта - иницирала сам састанак са премијерком која је одмах прихватила да у директном разговору чује идеје и препреке са којима су сурећу", рекла је Јанковићева.

Како каже Јанковићева, за 10 одсто више је жена које затворе своју радњу и сигурно је да жене које су постигле успех у својим делатностима могу много да кажу на ову тему као и да кажу шта је то што држава може да учини за побољшање пословног окружења.

Економско оснаживање жена за сопствени бизнис

Велика је разлика у висини зарада јер су жене и мушкарци различито плаћени за исти посао. Овај проблем је мањи него у државама ЕУ зато што Србија спада у ред држава са најмањим платним јазом, каже повереница.

Према подацима Републичког завода за статистику из 2014. то износи 8,7 али има података који говоре да је 11 па и 20, напоменула је Јанковићева.

Ово није дозвољено нашим законима, каже Јанковићева. "Знамо да га посебно има у приватном сектору, где не постооји обавеза јавног објављивања зарада", истакла је повереница.

Одговарајући на питање како решити пробем, она каже да се то може транспарентношћу и пријавама ако такав случај наиђе.

"Кључне поруке су економско оснаживање, умрежавање и подстицај женама да започну сопствени бизнис и утичу на економију државе", закључила је Јанковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи