Производња ружа као породичан бизнис

Ружа је за многе краљица цвећа, а за Дејана Јовановића из Доњег Вртогоша код Врања много више. Гаји их десет година и од тога живи са породицом. Ангажује сталне и сезонске раднике, а највећи део садница, 80 одсто, извози.

Сада се пакују, да на време саднице стигну до Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Украјине. Сади се у фебруару и марту да би ружа цветала исте године.

"Ја ову производњу волим и велика пажња се поклања у смислу квалитета. Садница мора да буде витална и мора да буде прве класе, а мора да буде и исправна", каже произвођач ружа Дејан Јовановић.

Дејан Јовановић на четири хектара производи 200.000 садница ружа, а код кооперанта још 100.000. Има 100 врста, а најтраженија је традиционална црвена. У раду му помажу укућани и седморо сталних радника, а у сезони ангажује и по петнаесторо у две смене.

"Овим послом бавим се шест година. Ја кројим ружу, горњи део иде око 11 сантиметара, доњи око 18", каже радница Слађана Бећировић.

"На биљку стављамо парафин који је загрејан на 80 степени да бисмо је заштитили од губљења влаге до садње", каже радник.

За извоз, садница кошта 150 динара, за наше тржиште цена је 30 динара нижа.

"Не може да се човек брже развија, али у суштини може да се заради. Наравно, труд и рад су обавезни, али било би боље да су цене за 20-30 одсто више", каже Немања Стаменковић.

Иза сваке саднице стоје две године рада, док се пузавице стаблашице производе годину дуже. Пролазе кроз више фаза, од сађења преко калемљења, резања, заштите корена до паковања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи