Комшијска патрола, у откривању опасног отпада важан савезник грађани

После открића опасног отпада у појединим општинама и градовима - држава је у цео процес укључила грађане. Позвани су да на мејл адресу министарства животне средине пријављују такве случајеве, а акција већ даје резултате, кажу надлежни. Стручњаци напомињу да је брига појединца једини и прави пут до здравије средине.

Да под обреновачким насељем са око 600 становника има на десетине тона токсичног и канцерогеног отпада - надлежни су сазнали од мештана. Да ли би исто реаговали у својим срединама - међу грађанима нема дилеме:

А, сигурно нећете погрешити ако сумњиви отпад у комшилуку пријавите на мејл објављен на сајту ресорног министарства. Тако је, до сада, држава сазнала за десетине потенцијално опасних локација:

Министар за заштиту животне средине Горан Триван рекао је да су у фази да проверавају сваку од тих пријава.

"Сигуран сам да нема пријава где грађани пријављују нешто лажно. Свакако, ја сам лично убеђен да је свака локација локација на којој заиста има неког отпада", каже Триван.

Позив се, поред основног циља, тумачи и као позив појединцу да обрати пажњу и брине се о животној средини.

Александар Јововић, професор на Машинском факултету у Београду каже да држава увек може са свим да се избори када је тврдо решена за тако нешто, али држава у овом случају није само министарство.

"Али је ненормално да се држава сама бори а да је њени грађани опструирају на сваки начин. Није нормално да ми допустимо да у нашем комшилуку неко таложи тоне и тоне неких буради, а да нико не реагује на тако нешто", истакао је Јововић.

Због немара, а можда и страха - али и томе се, верују надлежни, стаје на пут.

"Из свих делова Србије имамо пријаве и ја мислим да ће то тек да се догађа. Мислим да је ово тек почетак, али да ли је заиста тако или није, то нико не може да каже. За нас је било важно да ову ствар обнародујемо и да замолимо помоћ и грађане, јер је то наш заједнички интерес", каже Триван.

"Сећате се приче када је био Чернобиљ, да су се људи масовно обраћали својој нуклеарној електрани за податке о томе да ли им је салата загађена или не, јер су веровали у то. Та вера у органе државе, у лабораторије, у ствари такође је јако важна", рекао је Јововић.

У борбу против опасног отпада грађани су укључени пошто је на тоне истог пронађено на приватном поседу у Обреновцу и у кругу једне фабрике у Новом Саду. Да није откривен вероватно би деценијама загађивао подземне воде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи