Чекајући амбуланту на врху Пештери

Амбуланта у Карајукића Бунарима на Пештери од половине децембра не ради због реконструкције. Мештани су зато, принуђени да код лекара путују у неку од оближних вароши. Снега има, али не толико да ову месну заједницу одсече од света, што се догоди сваке зиме.

Карајукића Бунари су центар Горње Пештери. У просеку су пет степени хладнији од најниже температуре која се мери у Сјеници.

"Петнаест је села, па у сваком селу нека има по 150 људи, ето колико зависи", каже Фадил Сеферовић из села Угао.

У дотрајалу амбуланту у центру села лекар је долазио уторком. Тада је пијачни дан на коме буде и 200 мештана.

Џелил Бибић из Карајукића Бунара истиче да има старих и болесних. "То је само старо остало. Нико не обраћа пажњу на нас", додаје Бибић.

И за најмању медицинску интервнецију, мештани Горње Пештери морају до неког од оближњих градова. Тутин је удаљен 30 километара, толико је и Сјеница. Нови Пазар, чак 60 километара. До ових градова, нема организованог јавног превоза.

Остаје им да сами организују превоз. Зими је то често неизводљиво, јер снег напада и блокира путеве.

"Свака вејавица наноси велике проблеме. Овде имамо велики проблем око посипања пута. Ја сам лично зимус имао 27 интервенција. Људе сам извлачио из канала због тога што се пут уопште не посипа", каже Благоје Куч из села Карајукића Бунари.

Општина Сјеница реновира амбуланту заједничком инвестицијом са Канцеларијом за јавна улагања. Радови су тренутно у прекиду због ниских температура.

"С обзиром да извођач има 60 дана рок да заврши, апсолутно ћемо се потрудити да се сви предвиђени радови квалитетно обаве у том предвиђеном року и да наши пацијенти да добију квалитетнију здравствену негу и заштиту на том подручју", напомиње председник општине Сјеница Хазбо Мујовић.

Мујовић истиче да ће се општина залагати код надлежних за могућност да у амбуланту пуно радно време упосли бар медицинског техничара ако не и лекара. Спремни су да у ту сврху издвоје средства из општинског буџета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи