Како Карловчани славе свог заштитника

Винари славе свог заштитника Светог Трифуна. На данашњи дан званично почиње и орезивање винове лозе. У Сремским Карловцима, традиционално, винари овај дан обележавају на посебан начин.

Привилегију да први ореже чокот винове лозе има кум. Сваке године се, међу познатим карловачким домаћинима, бира нови.

"Тако да је част и обавеза да се буде кум. То значи да се припреми слава, као и свака друга слава", каже винар Милан Ђурђић.

Слава се обележава на Огледном добру за виноградарство Пољопривредног факултета у Новом Саду, а међу гостима и витезови.

"Витез вина значи бити у скупини која промовише културу вина, гајење винове лозе, ширење на овим просторима", наводи Миленко Павловић, члан витешког реда "Суботички песак".

Уз црквени обред за родну годину, чокоти се заливају вином, да би се винограду повратила снага после зиме.

Скоро свака кућа у Сремским Карловцима има свој виноград, а овде у винограду факултета, студенти се обучавају о првим корацима када је реч о грожђу. Ускоро их очекују и новине.

"У току је формирање лабораторије за брзу анализу вина, која ће бити на услузи свим винарима из Војводине и наравно шире, где ће моћи у року од неколико минута, или највише двадесет четири сата, да добију све оне параметре који су им битни за праћење квалитета грожђа, након бербе, па до готових вина", каже директор Департмана за виноградарство Драгослав Иванишевић.

Карловчани не сумњају у квалитет свог вина. У Срему се баве виноградарством већ осамнаест векова, од времена старих Римљана. Диониса су заменили Светим Трифуном, а задржали веровање да ће, ако данас пада киша или снег, година бити плодна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво