"Акутни проблем пољопривредника на КиМ пласман робе"

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић изјавио је након разговора са пољопривредним произвођачима из Лапљег села и Грачанице, да је акутни проблем пољопривредника на Косову и Метохији пласман пољопривредних производа са ових простора. Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев истакао је да перспектива пољопривреде на Косову и Метохији "и те како постоји".

Станојевић, који заједно са другим представницима Министарства пољопривреде и Канцеларије за Косово и Метохију обилази општине јужно од Ибра, додао је да још један од великих проблема и тај што се у тим општинама све углавном заснива на примарној пољопривреди.

Навео је да су захтеви пољопривредника пре свега везани за механизацију, те за обнављање сточног фонда.

"Данас смо овде да чујемо реч пољопривредних произвођача, да осмислимо програме на које ће аплицирати. Наш циљ је да промовишемо интензивну производњу, пројекте који ће довести до тога да приноси по јединици површине буду већи", рекао је Станојевић.

Станојевић је изјавио у Великој Хочи, након разговора са мештанима, да је након 1999. године смањена површина под виноградом, у овом познатом метохијском виноградарском месту. Истакао је да је чињеница да људи из овог краја знају да раде са виноградима и у производњи вина, те да недостаје финализација. 

"Производе изванредно вино. Држава треба да им помогне да на једном месту раде лабораторијске анализе, контроле и да се региструју као винарија. Да на једном месту врше пуњење, флаширање и етикетирање и да на тај начин остваре додатну вредност, односно већу цену на тржишту", рекао је Станојевић.

Додао је да ће се средствима Министарства помоћи и у подизању нових винограда, за куповину калемова, жица и свега што је потребно за један високо интензивни виноград.

Наводећи да ће Министарство предложити Канцеларији посебне подстицајне мере за младе произвођаче, Станојевић је казао да ће се посебан акценат ставити на подршку младим људима који су остали да живе на Косову и Метохији.

"Људи овде заиста живе и раде у отежаним условима и ми смо као Министарство спремни да им пружимо сваку врсту материјалне и нематеријалне помоћи", додао је.

Истакао је да ће се заједно са Канцеларијом ангажовати да помогну људима да се удруже, те да се направе одређени видови прерађивачких капацитета, откупна места и све оно што може допринети да производи са Косова и Метохије што лакше дођу или до централне Србије или чак и изван ње.

Подсетио је да је Министарство одмах након посете председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији, 20. јануара реаговало и упутило Канцеларији средства од 200 милиона динара.

Козарев: Приметили смо иницијативе међусобне солидарност

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев истакао је да перспектива пољопривреде на Косову и Метохији "и те како постоји", те да Канцеларија у овој години има могућност да пољопривредницима понуди конкретне ствари, заједничке пројекте, изградњу, субвенције...

"Не само што смо кроз конкретне примере људи схватили шта је најбитније, него смо приметили и иницијативе међусобне солидарности, што бисмо волели да видимо што је више могуће, јер је нашим уједињеним сународницима лакше помоћи, него када су појединачни случајеви у питању", навео је Козарев.

Додаје да је ово само први део посете, да ће у току данашњег дана разговарати и са пољопривредницима у Великој Хочи и Гораждевцу, те да ће се у наредне две недеље кренути са реализацијом на оперативно-техничком плану закључака ове посете.

"Почећемо са припремом документације, обилазићемо апликанте, јер оправданост сваког захтева је нешто на шта ћемо посебно да обратимо пажњу како бисмо свели могућност било какве злоупотребе на минимум", рекао је.

Козарев је навео да у Великој Хочи постоје објективне потребе и могућности да се заједно са људима из овог места уложи у подизање конкретних брендова када се ради о вину.

"Сада можемо да радимо на успостављању центра за флаширање, за помоћ и подршку воћарске производње, пре свега вину и пласману вина на тржиште централне Србије", рекао је Козарев.

Додао је да у овом крају поново постоји и ратарска производња, која је у претходном периоду била онемогућена, пре свега из безбедносних разлога.

"Сада производе жито. Има оних који имају приносе и пшенице и кукуруза и мало фали да се то подигне на неки ниво од којег би могли боље да живе. Сазнали смо да постоји и иницијатива код младог света да се самозапосле уз нашу помоћ и подршку", казао је Козарев.

Предлог да се у Великој Хочи оснује пунионица за вино 

Саветник министра пољопривреде за прерађивачку индустрију Предраг Лучић казао је новинарима да је предложио произвођачима вина да се у Великој Хочи оснује пунионица, што су и сами произвођачи захтевали.

"Предложио сам и да се организују одређена удружења како би могли да концентришемо ту количину вина на једном месту, како би им касније помогли да се та вина дистрибуира даље. Потреба за вином постоји у Србији, а и шире", казао је Лучић.

Додао је да је произвођачима предложио да им се организује обука како да пронађу тржиште, повећају принос.

"Ми смо спремни да контактирамо и велике произвођаче који би били заинтересовани или да им предочимо на који начин могу да се повежу са произвођачима у Хочи и отворе своје пунионице", навео је Лучић.

Према његовим речима, потреба за уљем из семена грожђа постоји и расте, те да има перспективе да се и овај производ пласира на тржиште.

Проблем пољопривредника у Гораждевцу наводњавање 

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић са представницима Министарства и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев разговарали су и са пољопривредним произвођачима из Гораждевца, Клине и Истока.

Произвођачи у Гораждевцу истакли су да, у овом крају Косова и Метохије, највише проблема имају са наводњавањем.

Обраћајући се произвођачима, Станојевић је рекао да је циљ данашњег разговора проналажење решења за конкретне проблеме са којима се суочавају пољопривредни произвођачи, а о којима су разговарали са председником Србије Александром Вучићем приликом његове посете Лапљем селу, 20. јануара.

Козарев је навео да је Министарство пољопривреде упетостручило буџет Канцеларији за ову годину и додао да је то омогућило да се обезбеде средства за подршку пројектима произвођача са КиМ.

"Дошли смо данас да бисмо уозбиљили максимално све оно сто је потребно да би се људи овде бавили пољопривредом, не у виду неке врсте социјалне делатности у циљу преживљавања, него делатношћу која може да донесе велике и озбиљне профите, као што то чини у централној Србији и свуда у свету где је пољопривреда систематизована и организовано подигнута на начин на који ми то планирамо да урадимо овде", казао је.

Данашњим састанцима у Лапљем селу, Великој Хочи и Гораждевцу, осим представника Министарства пољопривреде и Канцеларије за Косово и Метохију, присуствовали су и представници Института за сточарство Београд - Земун, Института за воћарство Чачак и Института за повртарство Смедеревска Паланка.

Према најавама Канцеларије за Косово и Метохију, за две недеље планирани су разговори са Србима у четири општине на северу Косова и две општине јужно од Ибра - Србици и Обилићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво