Честитке поводом Дана државности

Председница Владе Ана Брнабић и заштитник грађана Зоран Пашалић честитали су грађанима Србије Дан државности, који се обележава сутра, 15. фебраура. Честитке стижу и из Републике Српске.

"У име Владе Републике Србије и своје лично име, честитам грађанима Србије Дан државности, поносна на Сретењски устав, чијим су усвајањем још 1835. године постављени темељи модерне српске државе", навела је Брнабићева у честитки.

Дух тог Устава, како је додала, дао је основ да градимо државу засновану на вредностима слободе, правде и толеранције, које су важне за свако друштво које жели да напредује.

"Следећи те принципе, данас је европска будућност наш приоритет. Истрајни смо у решавању питања од државног и националног интереса и посвећени смо јачању сарадње у региону", навела је премијерка.

Подсећањем на Први српски устанак, који је, како је навела, отворио пут ка ослобођењу, обележавамо Дан државности и као успомену на славне претке.

"Њихову визију слободне и модерне државе ми данас живимо, свесни одговорности да морамо заједно да је чувамо", рекла је Брнабићева у честитки.

Заштитник грађана Зоран Пашалић такође је честитао Дан државности наводећи да се Србија на Сретење 15.фебруара сећа два историјски веома важна догађаја - подизања Првог српског устанка 1804. године и доношења Сретењског устава, односно првог Устава Кнежевине Србије 1835. године, саопштио је заштитник грађана.

"Подизање Првог српског устанка и доношење Сретењског устава представљају почетак развоја модерне српске државе, засноване на владавини права и правној држави, а наша обавеза је да вредности које су тада усвојене даље развијамо и унапређујемо", поручио је заштитник грађана.

Пашалић је навео да су остварење демократског друштва и изградња институција, у чијем је средишту грађанин са гарантованим и оствареним људским правима и слободама, принципи које Србија дели са другим европским државама.

"Модерна држава, у којој грађани остварују своја права, није једном заувек достигнута вредност, већ циљ коме се стално тежи и који се континуирано остварује", закључио је заштитник грађана.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је председнику Србије Александру Вучићу, носиоцима највиших државних функција и свим грађанима Србије Дан државности.

Прослављање дана када је донесен први демократски Устав Кнежевине Србије чврст је темељ на којем се Србија изграђује и развија као парламентарна, демократска и слободна држава, написао је Чубриловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара