Све више развода, Зајечар неславни рекордер

Просечан српски брак траје 13 година. Најмање развода је у Шумадији и Западној Србији, док их је највише у Зајечару. Према последњим истраживањима, млади се све чешће одлучују на развод, или ванбрачну заједницу.

Судбоносно "да" све чешће се завршава са "не могу више". Жеља за већом слободом, претерана очекивања од партнера и самог брака, кажу психолози, доводи до разочарања.

Разлози за растанак су најчешће лоша комуникација и емотивна дистанца.

"Проблем љубоморе, посесивности, алкохолизма, неусклађеност у погледу расподеле посла и одговорности, затим су ту преваре, како са женске, тако и са мушке стране, и понекада неки насилни облици комуникације", објашњава породични психотерапеут Љиљана Филиповић.

Најчешће се разводе у првој години брака, а највећи изазов је долазак детета. Све су бројнији и они који се на растанак одлуче и после неколико деценија заједничког живота.

"То се зове синдром празног гнезда, када деца оду, они схвате да више немају о чему да разговарају", објашњава Филиповићева.

Највише развода у Зајечару

Просечан српски брак траје 13 година. Жене се најчешће разводе са 40, а мушкарци са 44 године.

Млади се све чешће се опредељују и за живот у ванбрачној заједници. Сматрају да брак није гаранција срећне заједнице.

Према последњим подацима из 2016. године у Србији је склопљено око 36.000 бракова, а разведено око 9.000.

Најмање развода, показују подаци, је у Шумадији и Западној Србији, док су Зајечарци рекордери – у току једне године разведе се више од половине брачних парова.

Брак и у престоници траје све краће.

"Иако се општина Савски венац издваја као општина са највећим бројем склопљених бракова, у њој се бележи највећи број развода, нешто изнад два промила. Најмању стопу разведених бракова бележимо у београдској општини Обреновац", наводи Снежана Лакчевић из Републичког завода за статистику.

Особе које су због професије свакодневно у контакт са много људи, подложније су разводу, показују подаци. Тако се у Србији највише разводе запослени у здравству, а најмање агрономи.

Ипак, више од половине грађана, показују подаци, живи са партнером, што потврђује да је брак и даље доминантна форма заједничког живота.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво