Вулин и Диковић испратили мировњаке у Централноафричку Републику

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, присуствовали су, у касарни Бањица 2, свечаном испраћају седмог контингента Војске Србије у мисију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (МИНУСЦА).

Обраћајући се српским мировњацима, њиховим породицама и старешинама, министар Вулин је истакао да припадници Војске Србије задатке у мировним мисијама испуњавају са највећим професионализмом, јер разумеју шта значи патња једног народа и како се са њом носити.

Према његовим речима, можда је баш то разлог зашто су припадници ВС толико цењени где год да оду.

"Припадници Војске Србије су увек ишли далеко, и увек ишли тамо где је тешко. Припадници Војске Србије одлазе на места која би други избегавали, али они због своје Војске, због своје земље, због свог народа, спремни су увек, не смо у мировним мисијама, да чине што други не би. Тамо где би се други поколебали, тамо тек почиње храброст наших припадника", рекао је Вулин.

Министар је мировњацима поручио да одлазе у земљу која је растрзана мржњом, растргнута патњом.

"Ви долазите из народа који као ма који други је кроз своју историју упознао и мржњу и патњу. Баш зато, ви можете да разумете људе код којих идете, баш зато ви можете да прихватите туђу муку као своју", нагласио је министар Вулин.

У наставку данашње свечаности, министар одбране Александар Вулин је предао заставу Републике Србије команданту српског контингента, пуковнику Горану Радосављевићу који је поручио да ће се застава наше земље вијорити у Централноафричкој Републици на част и понос Републике Србије и њене војске.

Обраћајући се окупљеним новинарима, министар Вулин је оценио да Војска Србије улаже велике напоре да у мировним мисијама широм света покаже вредност наше Војске и мирољубиву политику наше земље.

Сви наши припадници, додао је Вулин, оцењују се највишим оценама и заиста се о њима говори и мисли као о људима који врло достојанствено презентују нашу земљу.

Војска и Влада ће наставити са политиком учешћа у мировним мисијама

Истакао је да ће Војска, као и Влада Србије, наставити са политиком учешћа у мировним мисијама и то оним које су веома захтевне и веома сложене и у којима много развијеније и богатије војске и државе врло ретко одлазе.

"Ми смо поносни на наше девојке и момке, поносни смо на сваког нашег припадника, на изузетне резултате које показују и то је нешто што читава међународна заједница и УН изузетно цене", поручио је Вулин.

Подсетио је да Војска Србије тренутно учествује у 10 мировних мисија, од којих шест под окриљем УН, а четири ЕУ мисије.

Пут Централноафричке Републике поћи ће 70 припадника Војске Србије (15 официра, 11 подофицира, три професионална војника и 41 цивилно лице), који ће наредних шест месеци, у саставу лаке пољске болнице, бити ангажовани на медицинском збрињавању снага у операцији МИНУСЦА.

Упитан да одговори када ће Србија бити у могућности да самостално пошаље контингент у неку од мисија, министар Вулин је истакао да смо ми способни за то, али да је то питање политичке одлуке, као и позива да ли би то неко желео да ми урадимо.

"Али, што се тиче наших оперативних способности, наше материјалне припремљености и обучености наших људи, ми то можемо да урадимо увек", закључио је министар Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво