Како су мештани Ивање саградили комшиници кућу

Солидарност још једном на делу у Западној Србији – 56-годишња Гора Љујић из пријепољског села Бранчићи, захваљујући комшијама, више не живи у неусловној, старој, породичној кући.

У беспућу пријепољског села Ивање, километрима далеко од првих комшија, одмах покрај старе, готово срушене куће, Гора Љујић добила је нови дом. Сада, уз своје скромно стадо коза, без зебње и страха за личну безбедност, чека најдраже госте – оне који су јој подарили кров над главом.

"Било је тешко, спавала сам на једној дрвеној клупи. Сада је фино, имам нову кућу", прича Гора.

Од случајног сазнања да је ту, на петнаестак километара од њих, сама у трошној кући, и уз само повремену новчану помоћ из локалног буџета, од позива на солидарност и акцију, до усељења у нови дом, прошло је годину дана истрајног рада и ангажовања готово свих.

"Морали смо се организовати да направимо пут да би материјал допремили, десетак јачих фирми је учествовало из наше општине, Стара Рашка је учествовала, и успели смо", каже Бранислав Томашевић, председник МЗ Ивање.

Сенад Јоновић, власник фирме "Јоновић градња", подсећа да се налазе у мултиетничкој средини.

"Овде живе и Бошњаци и Срби заједно, што је био један главни мотив да се сви укључе и да, пошто сарађујем са многим привредницима, укључимо и њих", рекао је Сенад.

И све почетне сумње у успешност акције нестале су с првим донацијама. Неко је дао новац, неко грађу, столарију, дневницу или прву плату, и кућа је сада ту.

"Била сам чврста у својој намери да ту акцију приведем до краја, јер она је део наше заједнице", истакла је Светлана Дивац, члан МЗ Ивање.

Уз њихову веру и упорност, Гора је сада на сигурном. Сада размишља како да обезбеди сено за прехрану скромног стада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво