Могућност уписа промене пола у матичне књиге

Мали корак за Србију, а велики за транс заједницу – тако у удружењу грађана "Егал" оцењују предложене измене и допуне Закона о матичним књигама којима је предвиђена могућност уписа промене пола у матичну књигу.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић каже да ово није једина новина и позива заинтресоване грађане да узму учешће у јавноj расправи која ће трајати до 19. фебруара.

"Грађанима се изменама закона омогућава и добровољан упис националне припадности", рекао је Ружић и као најважнији новитет истакао то што ће сви подаци о грађанима улазити у регистар матичних књига у електронском облику.

"Локалне самоуправе су радиле на томе у претходном периоду и 96 процената свих података је практично ушло у регистар матичних књига. Оно што је намера Владе Србије је да папир пошаљемо у прошлост", рекао је Ружић.

Министар је објаснио да се предложеним изменама о матичним књигама отвара могућност и дипломатско-конзуларним представништвима да врше упис у матичне књиге што је, каже, значајну за српску дијаспору.

Анђела Чех из удружења грађана "Егал" поздравила је предложене измене и допуне Закона о матичним књигама јер транс особе до сада нису могле да остваре своја права због "правног непрепознавања" односно недостатка адекватних личних докумената.

Због тога су, каже, измене закона мали корак за Србију, а велики за транс заједницу.

На питање колико има оних који нису могли да остваре своја права, Чех је казала да не постоји тачна статистика, али уколико се узме глобална статистика од 0,2 одсто до један одсто одрасле популације су, каже, транс особе.

"Чак и када се уђе у процес медицинске транзиције постоји период од две до пет година када ви немате никакав папир, а уколико сте транс родна особа односно никада не желите хируршки да прилагодите пол родном идентитету, онда је то ситуација која је заувек и постојећи закон нам не дозвољава да се добију документа", упозорила је Чех.

Предложене измене и допуне Закона о матичним књигама доносе могућност да се промена пола упише у матичну књигу, каже министар Ружић и напомиње да ове измене нису једине које ће се наћи пред посланицима.

"Министарство државне управе и локалне самоуправе има сет закона. Што се тиче овог закона очекујем да парламентарни живот добије на динамици у другом кварталу 2018. и тада очекујем да се између осталих нађе у скупштинској процедури", поручио је Ружић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво