Признање "Вечерњих новости" за Тамару Грујић

Ауторка серијала "С Тамаром у акцији" Тамара Грујић је међу добитницима награде "Вечерњих новости" за најплеменитији подвиг године. Она је добила сребрну плакету за хуманост.

"Част ми је што сам у друштву импресивно хуманих, часних, племенитих и одважних личности – лауреата ове престижне награде. Захваљујем, у своје име и у име мог тима Вечерњим новостима на овом изузетном признању које се додељује већ 55 година", поручила је Тамара Грујић.

Подсетила је да су кроз 54 епизоде емитоване на Првом програму РТС-а спроведене акције помоћи за 54 породице на територијама општина севера Космета, југа и истока Србије. Реновирано је укупно око 4.300 квадрата, донирано 15 пластеника, засађено привредним културама око два хектара земље.

Тамара Грујић је најавила да ће у овој години, са тимом који броји 20 чланова, помоћи породицама на истоку и западу Србије. ТВ формат "С Тамаром у акцији" се емитује на РТС-у од марта 2016. године.

Жири је за добитника златне плакете за појединачни најплеменитији подвиг изабрао Ивана Ристића, старијег водника Прве бригаде ВС у Панчеву, који се, наочиглед многобројних посматрача, бацио на насилника и спасио живот жене коју је мушкарац покушао да убије ножем.

Златна плакета за дечји најплеменитији подвиг додељена је Јовани Лепосавић, шеснаестогодишњакињи из Београда и голманки ЖФК Црвена звезда, која је после борбе са карциномом мале карлице, из које је изашла као победник, организовала низ хуманитарних акција за најмлађе онколошке пацијенте.

За колективни најплеменитији подвиг, златна плакета додељена је монахињама манастира Свете Петке у Извору код Параћина, које су свој живот посветиле женама ометеним у развоју.

Постхуману златну плакету добио је Александар Ћуп из Нових Бановаца, који је прошле године изгубио свој живот када је покушао да помогне људима који су "пунтом" ударили у банкину.

Поред Тамаре Грујић, добитници сребрне плакете су и саобраћајни полицајац Иван Ембер из Темерина, који је спречио наоружаног "бомбаша" да уђе у градски аутобус и активира бомбу, али и комунални полицајци Игор Милосављевић и Милош Николић из Београда јер су спречили убицу са ножем у руци, који је испред Центра за социјални рад Раковица убио жену и сина, и тако спречили већи масакр.

Оснивачи Фејсбук групе "Мултиарт - Возачи и изнајмљивачи великог срца Србија", Јелена Марковић и Борис Бијеловић, која организује бесплатне одморе за породице са децом са тешкоћама у развоју, малигним обољењима и ретким болестима, такође су добитници сребрне плакете.

Награду су добили и месар из Куршумлије Љубомир Антонијевић, који је спасио осамдесетогодишњег Милосава Вучићевића из пожара, ватрогасац Миодраг Рајковић из Ниша, познатији као "човек са залеђеним трепавицама", који је током Бадње вечери 2017. године на ауто-путу код Алексинца више од осам сати спасавао људе завејане у колони, затим Милун Ђачић из Мишићева код Суботице, који је заштитио људе у ланчаном судару на ауто-путу Нови Сад – Суботица, где је више од сат и по времена трчао ауто-путем машући заштитним прслуком дајући знак другим возилима да закоче на време.

Сребрном плакетом награђен је и Маријан Арсић, столар из Вучака код Крушевца, који је у јулу прошле године из набујале Западне Мораве спасио Драгана Трипковића из Велике Дренове код Трстеника.

Родољуб Нићифоровић из Париза добио је сребрну плакету за племенитост јер је, од НАТО бомбардовања до данас, даровао 5.960 стипендија студентима и средњошколцима из Србије, а ватрогасци "Blazing to Serbia" из Јужног Велса, који већ деценију помажу нашем народу, опремају српске ватрогасне станице, граде куће, реновирају болнице, спремају пакетиће за малишане у сиромашним крајевима Србије, такође су добили награду Вечерњих новости.

Добитник данашње сребрне плакете био је и десетогодишњи дечак Фархад Нури из Авганистана, смештен у Центру за азил у Крњачи, који је свој сликарски таленат преточио у цртеже које је 9. августа изложио у хуманитарној поставци "Треба нам љубазност – сан једног десетогодишњака", а сакупљени новац од продаје дао за лечење дечака Немање Дамчевића, оболелог од тумора на мозгу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво