"Економски моменат важан али није пресудан за рађање"

На позив Министарства културе за израду слогана који ће бити коришћен у кампањи за промоцију мера популационе политике пристигло је више од 1.000 предлога. Да би лакше одлучила да рађа, жени морају помоћи партнер, примарна и секундатрна породица и друштво, рекла је за РТС министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић.

"Слоган треба да буде подстицајан, да има поруку, да буде звучан, јасан. То ће ипак професионалци морати да раде, али ћемо доделити по две награде за прва три места за најбоље предлоге", рекла је Славица Ђукић Дејановић у Јутарњем програму РТС-а.

Позив за израду слогана расписан је на предлог Савета за популациону политику, а Дејановић каже да су пристигли предлози из целе Србије и да су стекли увид којој циљној групи убудуће треба се обраћати.

"Подстицај женама да рађају могу давати деца, родитељи, партнери", појаснила је она и додала да су земље које се озбиљно баве тим проблемом оствариле резултате и имају смањење проблема. 

Подсећа да "беби бум" гереција сада има више од 65 година и да ће се смртност повећавати натредних неколико година.

"Морамо стимулисати рађање, односно да стварамо услове да млади људи размишљају да су деца њихова потреба, да пробудимо родитељство у њима које је можда затрпано динамиком живота", нагласила је министарка.

Упитана да ли су данас млади људи више комформисти јер чекају да заврше студије, пронађу добар посао, купе стан па тек онда да рађају, Ђукић Дејановић каже да образоване жене не желе да буду неуспешне као мајке и желе да пруже деци оно што су имале оне док су биле мале.

"Мислим да се не може говорити о конфору који жена хоће себи да приушти већ о потреби да буде успешан родитељ да створи услове које ће имати друге маме", нагласила је она.

Ђукић Дејановић је подсетила да се услови стварају док деца расту, да се никада неће све конкице тако сложити да све буде идеално па онда да кажемо "сада је дете на реду".

"То знају млади људи и то је знале и генерације пре њих", нагласила је она и додала да је циљ у наредном периоду да се не рађа мање беба него претходних година.

Да би се то остварило 11 одсто жена треба да има једно дете, 44 одсто жена треба да имају двоје деце, а 45 одсто троје деце, док данас 52 одсто жена има једно дете, 38 одсто двоје деце, само осам одсто троје и више деце. 

"Држава мора пронаћи начин да стиумулише одговорне послодавце" 

Ђукић Дејановић каже да данас образована жена није растерећена ниједне традиционалне обавезе и да и даље кува, пере, пегла, да је раме за плакање болесном члану породице. 

Да би се лакше одлучила да рађа морају јој помоћи партнер, примарна и секундатрна породица и друштво.

Држава, како каже, мора пронаћи начин да стиумулише одговорне послодавце који ће дати жени пуну плату иако је три дана изостала са посла због болесног детета или јој омогућила да пола радног времена ради од куће како би могла да оде по дете у школу или вртић.

Економски момента јесте важан, али није пресудан за рађање деце, нагласила је министар и додала да то потврђује приомер сландинанвских земаља које су врло богате а имају проблем са наталитетом.

Подсећа да је Србија усвојила Закон о финансијској подршци породици који ће ступити на снагу 1. јуна, а који ће свако новоређено дете стимулисати са 100.000 динара.

"Потребно је да психолошку цену родитељства снизимо кроз веће учешће оба партнбера у свакодневном животу, да јединице локалне самоуправе организују што већи број сервисних активности", закључила је Славица Ђукић Дејановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара