Исти посао - различита плата

Тешко је доказати да зарађујете мање од колеге, осим ако немате увид у његову плату. У том случају можете поднети притужбу Поверенику за заштиту равноправности или покренути поступак пред судом. У Србији су примања изједначена у јавном сектору, док за приватни нема података. Упућени кажу да је дискриминација најчешћа у страним корпорацијама.

Није редак случај, да жене зарађују мање од мушких колега на истим позицијама, показују искуства Удружења пословних жена.

"Жене које су запослене и које раде су наравно оптерећене разним стварима које поред свог посла морају да обављају. Постоје и стереотипи да жене не могу да одговоре на све задатке које им послодавци задају тако да је то довело до тога да се напарави таква разлика", сматра Оливера Поповић из Удружења пословних жена

Ту разлику не прави директор програмерске фирме у којој 40 одсто запослених чине припаднице лепшег пола.

"Проверио сам колеге и колегинице на тесту, у продаји, рачуноводство - нисам нашао тај пример. Што се мене тиче лично ако сте ви добри у свом послу то одређује вашу плату. Ако сте ви лепши од колеге то може бити само плус, никако минус", каже привредник Небојша Матић.

Минус у заради само зато што су жене, чешће бележе оне у ЕУ него у Србији. Републички завод за статистику рачуна да зарађују 8,7 одсто мање од мушкараца. Међутим, ретко се одлучују да докажу да су дискриминисане.

"Имали смо до сада само једну притужбу за коју се испоставило да то у пракси није била истина. И питање је на које податке бисмо заиста наишли када би постојала законска обавеза јавног објављивања плата", истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Неједнако вредновање није добро 

Неједнако вредновање, објашњавају упућени, није добро за међуљудске односе нити за економију. Оставља последице и на личном плану.

Поповићева је рекла да је доста жена отишло у предузетничке воде из нужде - остале су без посла или нису могле да се довољно докажу, а имале су енергију и способност. Како додаје, има и с друге стране да су се обесхрабриле и повукле, да су изгубиле сампоуздање.

Подстрек да пријаве дискриминацију ускоро стиже од Повереника за заштиту равноправности. Припрема се публикација у којој су забележена искуства из других земаља где су жене доказале да су у неравноправном положају.

"Управо она је посвећена терету доказивања, начину прикупљања доказа, може помоћи и онима који одлуче да се овом темом баве па и да пријаве дискриминацију", наводи Јанковићева.

Податак да мушкарци зарађују и петоструко више од колегиница на истим позицијама недавно је уздрмао Британски јавни сервис. Због неједнаких примања једна уредница поднела је оставку. Шесторица телевизијских водитеља пристала су на смањење плата.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво