Врхунска (HD) технологија у РТС-у

Радио телевизија Србије, прва у региону почеће да емитује сигнал из репортажних кола високе дефиниције, односно HD (high definition) репортажних кола.

Слику коју ће преносити прва дигитална репортажна кола, са 12 камера и једном тзв. super slow(супер спором) камером, гледаоци ће моћи да виде већ у децембру.

Super slow камера прва је камера те врсте у Телевизији Београд али и у овом делу Европе.

У јануару 2009. требало би да стигну још једна дититална репортажна кола али без super slow камере. Та кола моћи ће да се повежу са првим па ће РТС моћи да преноси и најзахтевније спортске догађаје користећи дигитални сигнал и чак 24 камере.

У фебруару стижу и 2 тонска аутомобила, односно тонске режије, којима ће РТС преносити све врсте концерата.

"То је, наравно, велики искорак за нас у техничком смислу а исто тако и у програмском смислу, рекла је директорка Технике Телевизије Београд, Милена Вучетић.

Она је додала да се РТС, са досадашњим капацитетима, мучио да преноси све интересантне догађаје али ће нове техничке могућности то променити.

"Ово ће у сваком случају у многоме повећати нашу могућност да обрадимо све оно што је неопходно да наши гледаоци виде, а друго квалитет који ће изаћи из ових кола, па за сада нема бољег у свету," рекла је директорка Технике РТС-а.

После 1983. ово су прва репортажна кола која је РТС купио, вредна су 3.715. 000 евра, а из Бејзинстоука у Енглеској до Кошутњака, HD кола тешка 22,8t, путовала су 3 дана.

Дигитална репортажна кола један су од поклона гледаоцима за 50 година постојања Телевизије Београд, али и запоселнима међу којима је и редитељ Веселин Грозданић.

"Више од 30 година сам у Телевизији Београд, односно РТС-у, више од 4 500 директних преноса, односно програма уживо, али данас срећи мојој нема краја и заиста се то види, ми смо сви пресрећни. Ово је нова и права прича, један велики корак напред за Телевизију Београд, и за Спортски програм за који најчешће и најрађе радим преносе" рекао је Грозданић.

Технички и продукциони тим ће се у наредних 15-ак дана упознати са новом дигиталном технологијом, а планирано је да први преноси буду урађени крајем децембра. Када су спортски догађаји у питању, први прави тест је пренос Партизанове утакмице у Лиги шампиона, 7.јануара и у фебруару, утакмица Федерејшн купа који се одржава у Београдској арени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво