Правни факултет домаћин такмичења у познавању европског права

На Правном факултету Универзитета у Београду овог викенда студенти 12 европских универзитета такмиче се у познавању европског права. Надметање се одржава већ три деценије, а Београд је први пут један од домаћина регионалног такмичења.

У Београд су, кажу, дошли да би победили, јер најбољи одлазе у финале које се одржава у Луксембургу у Европском суду правде.

"Припремали смо се три месеца за такмичење у Београду и једва чекамо да то сутра представимо и такмичимо се против других факултета", каже Мануел Мегијас, студент Универзитета у Луцерну.

"Целог семестра смо се припремали. Свако ко је дошао овамо нада се победи", наводи Марија Бухна, студенткиња Универзитета у Единбургу.

Осим у Београду, такмичења се истовремено одржавају и у Единбургу, Солуну и Луцерну. 

"Избор места такмичења зависи од студената и волонтера, њихове жеље да одговоре постављеним задацима и мотива да организују такмичења", истиче Данијела Крума из Европског удружења такмичења симулација суђења.

Продекан Правног факултета Универзитета у Београду Милена Ђорђевић објашњава да је тематика коју то такмичење разматра материја права Европске уније.

"Тематика која ово такмичење разматра тиче се материја права Европске уније, материје која је изузетно актуелна у земљама ЕУ, али и у земљама које, као Србија, претендују на чланство у ЕУ", додаје Ђорђевићева.

Такмичење је прилика да се упореде студијски програми европских универзитета.

"Наши брендови су такмичење у медијском праву, такмичење у арбитражном праву, чак нешто што је ретко, скоро јединствено, имамо симулацију суђења у античкој Грчкој", наводи професор Сима Аврамовић, декан Правног факултета.

Проректор Универзитета у Београду Иванка Поповић сматра да су таква такмичења прилика да се колеге из света упознају са условима студирања у Београду, али и то како је живети у Србији.

Тако се наши будући правници припремају за десет међународних такмичења. За месец дана су домаћини светског такмичења из арбитражног права.

број коментара 0 пошаљи коментар