Други програм Радио Београда обележио 60 година постојања

Пре 60 година почело је емитовање Другог програма Радио Београда. Огласио се најпре као експериментални програм и радио је само недељом. Од 1963. почело је свакодневно емитовање. На његовој таласној дужини зачет је нови звук, ослобођен официјелног тона.

У Каменој сали Радио Београда обележен је рођендан и додељено признање "Никола Милошевић" за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.

То признање припало је Зоји Бојић за дело "Антички историографи уметности и калистрат о скулптури" – о пет најзначајнијих античких историографа, Филострату старијем и млађем, Калистрату, Плинију старијем и Витрувију, занимљиве теоријске потке.

"Почела сам са идејом да је постојала античка историографија уметности. То раније нико није на тај начин, у светским оквирима, а наравно ни код нас, препознао", рекла је Зоја Бојић.

Главни и одговорни уредник Другог програма Радио Београда Радоман Кањевац каже да је тај програм јединствен на широком медијском простору – од Будимпеште до Атине и од Рима до Букурешта.

"То је програм на којем начешће можете да чујете оно чега нема на другим програмима. Дакле, озбиљан садржај, разговор, културу дијалога, најквалитетнију музику, документарни програм, драмски програм", рекао је Кањевац.

Иако је рођен као други и дуго носио ту одредницу у имену, увек је по много чему био први. Нови звук на таласној дужини, тада Другог програма, данас Радио Београда 2, представљао је појаву савременијег, необавезнијег програма који је показао радио у новом светлу.

"Бити други у нашем случају није значило само бити другачији, већ бити креативнији, модернији и забавнији", каже његов главни уредник.

"Дневни рич слушаности Радио Београда 2 је 400.000 људи, што је значајан аудиторијум, а ми ћемо се трудити да повећањем чујности, односно мреже предајника, дигитализацијом и новим дигиталним платформама учинимо тај број слушалаца већим", рекао је директор Радио Београда Милан Недић.

У историју Програма ушле су и његове легенде, новинари и водитељи. Одломке из њихових емисија моћи ћемо да чујемо баш тамо где су настајале – на мултимедијалној изложби под називом "Бити други", а њихова имена биће у лексикону "Ко је радио на радију".

број коментара 0 пошаљи коментар