Михајловићева: Не затварајмо очи пред насиљем

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић је још једном позвала друштво да не затвара очи пред насиљем и апаловала на свест да насиље није приватна ствар и да се населници морају пријавити.

Потпредседница владе Зорана Михајловић каже да су злочини у којима су у последња два дана убијене три жене и једно нерођено дете дубоко потресли наше друштво.

"Свирепа убиства у којима и деца страдају говоре нам да поред закона које доносимо, морамо као друштво више да радимо - да са децом од малих ногу разговарамо о овој теми, да не затварамо очи пред насиљем које се дешава око нас и да пријављујемо насилнике", рекла је Михајловићева.

Како каже, насиље није приватна ствар, данас је то комшијина жена, сутра можда наша сестра, ћерка или мајка.

Михајловићева је истакла да је у борби против насиља превенција веома важна, због чега је неопходно родну равноправност укључити у образовни систем, што је предвиђено и у Нацрту закона о родној равноправности, који је Координационо тело припремило.

"Најделотворнији пут превенције насиља је рад са најмлађима - да их учимо у школи и код куће да је насиље неприхватљиво, да треба да поштују једни друге и да брину једни о другима. Једино на тај начин можемо градити ненасилно друштво", рекла је Михајловићева.

Указала је и на важну улогу медија у борби против насиља над женама, позивајући их да на примерен начин извештавају о томе.

број коментара 0 пошаљи коментар